Dvojica Pakistanaca napuštaju Guantanamo nakon 20 godina bez optužnice

Abdul i Mohammed Rabbani, uhapšeni 2002. godine u Karachiju, posljednji su u nizu zatvorenika koji su pušteni iz američkog zatvora.

U Guantanamu se i dalje nalazi 32 zatvorenika (Getty Images)

Američki dužnosnici pustili su dvojicu braće iz Pakistana, koji su 20 godina proveli u vojnom zatvoru Guantanamo bez optužnice, da se vrate u svoju domovinu.

Pedesetpetogodišnji Abdul i pedesettrogodišnji Mohammed Rabbani posljednji u nizu zatvorenika koji su pušteni iz američkog zatvora kojeg SAD namjerava isprazniti i zatvoriti.

Administracija Georgea W. Busha otvorila je vojni zatvor na Kubi za osumnjičenike za napad na SAD 11. septembra 2001. godine.

Dvojica braće prebačena su u američki pritvor nakon što su ih pakistanski dužnosnici uhapsili u Karachiju 2002. godine. Američki dužnosnici optužili su ih da su pomagali članovima Al-Kaide sa smještajem i pružali im logističku podršku.

Braća su navela da su ih mučili u pritvoru CIA-e, prije nego su prebačeni u Guantanamo.

U američkim vojnim zapisima navedeno je da nisu dali značajne obavještajne podatke ili da njihove izjave nisu prihvatljive s obzirom na to da je prilikom ispitivanja korišteno fizičko nasilje.

Kršenje ljudskih prava

Američka vojska je u saopćenju najavila njihovu repatrijaciju, no nije dala nikakve neposredne informacije o bilo kakvim uvjetima koje je postavio Pakistan u vezi s njihovim povratkom u domovinu.

“SAD cijene spremnost vlade Pakistana i drugih partnera da podrže napore SAD-a usmjerene na odgovorno smanjenje broja zatvorenika i konačno zatvaranje Guantanama”, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

U Guantanamu se 2003. nalazilo oko 600 osoba koje je SAD smatrao “teroristima”. Pristalice ovog vojnog objekta opravdavale su to tvrdnjom da su time spriječeni napadi.

Međutim, kritičari su upozoravali da vojni zatvor i sudovi krše ljudska i ustavna prava, kao i da narušavaju ugled SAD-a u inozemstvu.

U Guantanamu se i dalje nalazi 32 zatvorenika, među kojima je 18 spremnih za transfer ukoliko se pronađe treća strana koja će ih prihvatiti, saopćio je Pentagon.

Mnogi su iz Jemena, ratom razorene zemlje koja je preplavljena naoružanim grupama zbog čega oslobođeni jemenski zatvorenici ne mogu biti vraćeni tamo.

Izvor: Al Jazeera i agencije