Pomorske vježbe Rusije, Kine i Južne Afrike: Bez testiranja Cirkona

Ruski vojni zvaničnik tvrdi da tokom vježbi u Južnoj Africi nije planirano lansiranje hipersoničnog projektila kao što je ranije najavljeno.

Saopćeno je da će aktivna faza vježbi trajati od 25. do 27. februara (AP)

Rusija tokom zajedničkih pomorskih vježbi s Južnom Afrkom i Kinom neće koristiti hiperonične projektile Cirkon, izjavio je visoki ruski mornarički zvaničnik.

Desetodnevne vježbe pod nazivom “Mosi II”, koje se održavaju na istočnoj obali Južne Afrike, podudarit će se s prvom godišnjicom početka ruske invazije na Ukrajinu, a izazvala je zabrinutost zapadnih zemalja.

Agencija Tass ranije ovog mjeseca je izvijestila da će fregata koja učestvuje u vježbama, Admiral Gorškov, izvesti trenažno lansiranje raketnog sistema Cirkon.

Međutim, kapetan Oleg Gladkij, koji predvodi ruski kontingent, kazao je novinarima da se takvo lansiranje ne planira.

“Hipersonično oružje neće biti korišteno u kontekstu ovih vježbi.  Vježbe nemaju nikakvo skriveno značenje“, rekao je Gladkij.

Vježbe od 25. do 27. februara

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je Cirkon, projektil koje može letjeti više od pet puta brže od zvuka, “nezaustavljivim“.

Uprkos imenu, analitičari tvrde da najveća snaga hipersoničnih projektila nije u njihovoj brzini, koju ponekad mogu nadmašiti i tradiconalni balistički projektili, već njihove manevarske sposobnosti.

Mogu izbjeći proturaketne, kao i sisteme ranog upozorenja.

Rusija je u utrci sa SAD-om i Kinom u njihovom razvoju.

Saopćeno je da će “aktivna faza“ vježbi trajati od 25. do 27. februara.

Ceremonija otvaranja obavljena je u srijedu, a prisustvovali su joj su komandant Ruske mornarice, admiral Nikolaj Jevmenov, zamjenik komandanta Kineske mornarice i zamjenik šefa zajedničke komande pozadinskih snaga Južne Afrike.

Jevmenov je pozdravio učesnike zajedničke vježbe i rekao da je Rusija zainteresirana za unapređenje saradnje s mornaricama Kine i Južne Afrike.

Kritike južnoafričke javnosti

“Ovaj događaj potvrđuje visok nivo saradnje naših zemalja”, kazao je on, navodeći da je zajednički interes sigurnost u svjetskim okeanima i borba protiv novih prijetnji na moru.

Južna Afrika je zbog održavanja vježbi na meti kritika domaće javnosti, ali državne odbrambene snage tvrde da se radi o “multinacionalnim pomorskim vježbama“.

Tri zemlje su 2019. godine obavile pomorske vježbe “Mosi I”.

Južna Afrika je jedna od mnogih afričkih zemalja koje su zadržale odnose s Rusijom i koje su u glasanju u Ujedinjenm narodima o osudi ruskog napada na Ukrajini bile suzdržane.

Izvor: Al Jazeera i agencije