Kćerka Malcoma X-a će tužiti FBI, CIA-u i policiju

Ilyasah Shabazz, kćerka bivšeg vođe pokreta za prava Afroamerikanaca u SAD-u, najavila je da će tužiti američke institucije zbog njegove smrti.

Godinama se naša porodica borila da istina izađe na vidjelo, rekla je Ilyasah Shabazz (Reuters)

Ilyasah Shabazz, kćerka bivšeg vođe pokreta za prava Afroamerikanaca u Sjedinjenim Američkim Državama Malcoma X-a, najavila je da će tužiti Federalni istražni biro (FBI), Centralnu obavještajnu agenciju (CIA), njujoršku policiju i druge institucije zbog njegove smrti.

Malcom X ubijen je 1965. godine u New Yorku, za šta su trojica muškaraca osuđena, a onda su dvojica oslobođena prije dvije godine, navodi američki portal NUS, prenosi Tanjug.

“Godinama se naša porodica borila da istina izađe na vidjelo. Želimo da za našeg oca pravda bude zadovoljena”, rekla je Ilyasah Shabazz prilikom obilježavanja godišnjice ubistva Malcoma X-a, kojoj su prisustvovali njena sestra Qubilah Shabazz i advokat Ben Crump.

Agencije imale ‘činjenične dokaze’

”Od 1965. godine postoje spekulacije o tome ko je umiješan u to ubistvo. Ako neko zaslužuje pravdu nakon svih ovih godina, to su onda ove dvije žene”, kazao je Crump.

Dodao je da su vladine agencije “posjedovale činjenične dokaze, dokaze koji imaju oslobađajuću težinu i koje su na prevaru sakrile od muškaraca koji su pogrešno osuđeni za ubistvo Malcoma X-a”.

Na pitanje da li vjeruje da su se vladine agencije urotile da ubiju Malcoma X-a, Crump je rekao: ”To je ono što mi tvrdimo, da. Infiltrirali su se u mnoge organizacije za građanska prava.”

Malcom X istakao se kao glasnogovornik Nacije islama, islamskog i afroameričkog nacionalističkog pokreta, a napustio ju je 1964. godine.

Izvor: Agencije