Harveyju Weinsteinu 16 godina zatvora za silovanje

Holivudski producent služit će novu kaznu nakon što mu se okonča 23-godišnja kazna za seksualni napad iz New Yorka.

Harvey Weinstein je osuđen za seksualno zlostavljanje u New Yorku u februaru 2020. (Reuters)

Holivudski producent Harvey Weinstein osuđen je u četvrtak na 16 godina zatvora zbog silovanja glumice 2013. godine.

Sedamdesetogodišnji Weinstein osuđen je u sudu u Los Angelesu, gdje ga je porota u decembru proglasila krivim za silovanje, prenio je Tanjug.

U optužbama se navodi napad na bivšu manekenku i glumicu, koja se u sudu vodila kao N. N. osoba, koju je silovao u hotelu u Los Angelesu u februaru 2013. godine.

Weinstein, suosnivač producentske kuće “Miramax” služit će novu kaznu nakon što mu se okonča 23-godišnja kazna za seksualni napad iz New Yorka.

Optužbe protiv Weinsteina pomogle su formiranje pokreta #MeToo, koji je ohrabrio žene da progovore o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju od strane moćnih muškaraca u medijima, politici i drugim sferama.

Tužioci pozivali na kaznu od 24 godine zatvora

Pokret, koji je postao viralan na društvenim mrežama 2017, nastoji razbiti kulturu šutnje koja je dugo omogućavala nastavak takvih trendova.

Weinstein, koji je bio producent filmova kao što su Pulp Fiction, Zaljubljeni Shakespeare i drugi, branio se tvrdnjama da su svi njegovi seksualni odnosi bili sporazumni, te se izjasnio da nije kriv u slučaju iz Los Angelesa.

Tužioci su pozivali na “visoku” kaznu od 24 godine zbog prethodne osude, umjesto na “srednju” kaznu od 18 godina koju bi kalifornijski zakon inače propisao, bez dodatnih “otežavajućih” faktora, piše Reuters.

Weinstein je osuđen za seksualno zlostavljanje u New Yorku u februaru 2020.

Iz New Yorka je prebačen u zatvor u Los Angelesu u julu 2021.

Izvor: Agencije