Bivšoj pripadnici ISIL-a odbijena žalba na oduzimanje britanskog državljanstva

Shamimi Begum, ženi rođenoj u Britaniji koja je otišla u Siriju s 15 godina kako bi se pridružila ISIL-u, oduzeto je britansko državljanstvo zbog nacionalne sigurnosti.

Begum se pridružila ISIL-u i ostala u Siriji četiri godine, sve do 2019.  (Getty)

Shamimi Begum, ženi rođenoj u Velikoj Britaniji koja je otišla u Siriju s 15 godina kako bi se pridružila Islamskoj državi Irak i Levant (ISIL), odbijena je zadnja žalba protiv odluke britanske vlade o oduzimanju državljanstva.

Ovaj poraz na sudu znači da se ona neće moći vratiti u Veliku Britaniju, piše BBC.

Shamima Begum, porijeklom iz Bangladeša, otišla je iz Londona 2015. kad je imala 15 godina i otputovala s dvije školske prijateljice u Siriju. Ondje se udala za borca ​​ISIL-a i rodila troje djece, a sva su umrla kao dojenčad.

Oduzeto joj je britansko državljanstvo zbog nacionalne sigurnosti 2019. godine, ubrzo nakon što je pronađena u zatočeničkom logoru u Siriji, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Begum, sada 23-godišnjakinja, osporavala je tu odluku na saslušanju u Londonu u novembru.

U Siriji ostala četiri godine

Njeni advokati utvrdili su da britansko ministarstvo unutrašnjih poslova nije istražilo je li ona bila “žrtva trgovine djecom”.

Njeni advokati rekli su da je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid “predodredio” da joj se treba oduzeti britansko državljanstvo prije nego što je dobio bilo kakav dokaz.

No advokati koji zastupaju ministarstvo unutrašnjih poslova rekli su da se njen slučaj odnosio na nacionalnu sigurnost, a ne na trgovinu ljudima, navodeći da se Begum pridružila ISIL-u i ostala u Siriji četiri godine, sve do 2019.

Posebno imigracijska žalbena komisija, specijalizirani sud koji razmatra žalbe na odluke o oduzimanju državljanstva zbog nacionalne sigurnosti, odbacilo je u srijedu Beguminu žalbu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada