Zamjenik ruskog ministra o istupanju iz Novog START-a: Nismo bliže nuklearnom ratu

Odluka o povratku Rusije u sporazum o ograničenju strateškog naoružanja je na predsjedniku Vladimiru Putinu, rekao je Sergej Rjabkov.

Sporazum Novi START je posljednji stub kontrole nuklearnog naoružanja Rusije i SAD-a poslije Hladnog rata (EPA - Ilustracija)

Odluka Rusije da suspenduje sporazum Novi START sa SAD-om o ograničenju strateškog naoružanja ne povećava rizik od nuklearnog konflikta, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Dodao je da je odluka o povratku Rusije u Sporazum na predsjedniku Vladimiru Putinu, prenijela je agencija Interfax.

Rjabkov je govorio dan nakon što je Putin najavio da Moskva zamrzava učešće Rusije u Sporazumu, što je izazvalo strah da bi konflikt u Ukrajini, koji traje već godinu, mogao eskalirati u globalni nuklearni rat.

No, Rjabkov je spustio tenzije.

Moskva tvrdi da će nastaviti poštovati odredbe

„Ne vjerujem da nas odluka o suspenziji Novog START-a  približava nuklearnom ratu“, kazao je.

Sporazum Novi START je posljednji stub kontrole nuklearnog naoružanja Rusije i SAD-a poslije Hladnog rata, pošto ograničava njihove strateške nuklearne arsenale.

Ruski ministri rekli su da će Moskva uprkos suspenziji Sporazuma nastaviti poštovati njegove odredbe koje se odnose na broj nuklearnih bojevih glava koje može rasporediti, kao i broj nosača nuklearnih projektila.

Washington je izrazio žaljenje zbog Putinovog poteza, dok ga je američki predsjednik Joe Biden u srijedu nazvao “velikom greškom”.

Izvor: Agencije