UN traži 1,3 milijarde dolara za izbjeglice iz Južnog Sudana

Sredstva će biti usmjerena za podršku južnosudanskim izbjeglicama i njihovim domaćinima u DR Kongo, Etiopiji, Keniji, Sudanu i Ugandi.

Apel je uslijedio zbog pogoršanja ekonomskih izgleda u cijeloj regiji (Reuters)

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i 108 humanitarnih i razvojnih partnera apeliraju na prikupljanje 1,3 milijarde dolara za zaštitu i pomoć 2,2 miliona izbjeglica iz Južnog Sudana.

Glasnogovornica UNHCR-a Shabia Mantoo je kazala da će sredstva biti usmjerena za podršku južnosudanskim izbjeglicama i njihovim domaćinima u Demokratskoj Republici Kongo, Etiopiji, Keniji, Sudanu i Ugandi.

Zadovoljavanje najosnovnijih potreba

Istakla je da je apel uslijedio zbog pogoršanja ekonomskih izgleda u cijeloj regiji, jer su dugoročni utjecaj pandemije COVID-19 te posljedice rata u Ukrajini potaknuli cijene goriva i hrane i povećali stopu nezaposlenosti, prenosi Anadolija.

Iz UNHCR-a su pozvali međunarodnu zajednicu da poveća podršku za milione izbjeglica koji nisu u mogućnosti da se vrate svojim domovima, jer se njihova zemlja i dalje suočava s krhkim mirom.

Mantoo je dodala da će podrška biti ključna u zadovoljavanju najosnovnijih potreba izbjeglica u zemljama domaćinima, uključujući smještaj, obrazovanje, zdravstvo, kao i pomoć u hrani.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada