Gotovo milion zahtjeva za azil u Evropskoj uniji tokom 2022. godine

Zahtjevi za azil ne uključuju više od četiri miliona ukrajinskih izbjeglica koje su pobjegle u Evropu tokom godine, a kojima je odobrena privremena zaštita u EU.

Agencija Evropske unije za azil (EUAA) saopštila je da je prošle godine podnijeto 966.000 zahtjeva za azil u 27 zemalja EU-a, kao i u Norveškoj i Švicarskoj (AFP)

Gotovo milion ljudi zatražilo je međunarodnu zaštitu u Evropskoj uniji 2022. godine, što je najveći broj zahtjeva za azil od izbjegličke krize 2015, prenosi Anadolija.

Agencija Evropske unije za azil (EUAA) saopštila je da je prošle godine podnijeto 966.000 zahtjeva za azil u 27 zemalja EU-a, kao i u Norveškoj i Švicarskoj, što je za 50 posto više u odnosu na 2021. godinu.

Međutim, ti zahtjevi za azil ne uključuju više od četiri miliona ukrajinskih izbjeglica koje su pobjegle u Evropu tokom godine, a kojima je odobrena privremena zaštita u EU.

Evropska agencija je povećanje zahtjeva dovela u vezu sa stalnim ublažavanjem ograničenja putovanja zbog COVID-19, s ugroženom opskrbom hrane i sukobima u mnogim dijelovima svijeta.

Sirijci i dalje najbrojniji tražioci azila

Iako većina tražilaca azila ulazi u EU legalno, uglavnom avionom i s putnim vizama, neki su bez dozvole prešli i kopnene i morske granice Unije, uglavnom preko Zapadnog Balkana i Mediterana.

Nakon više od decenije rata i ekonomskog kolapsa u svojoj zemlji, Sirijci su i dalje najbrojniji među tražiocima azila u Evropi sa više od 130.000 zahtjeva.

Slijede ih Afganistanci koji su bježali od sigurnosnih, humanitarnih i finansijskih problema koji su uslijedili nakon talibanskog preuzimanja vlasti u augustu 2021. godine, sa 129.000 zahtjeva.

Evropska agencija nije navela koje su zemlje Evropske unije primile najviše zahtjeva prošle godine, međutim neka nezavisna istaživanja navode da su to Njemačka, Francuska, Španija, Austrija i Italija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada