Optužbe za veleizdaju i rad s neprijateljima: Zašto je izbio sukob između Wagnera i ruske vojske?

Prigožin je optužio ruskog ministra odbrane i načelnika Generalštaba da pokušavaju uništiti njegovu grupu, a njene borce ostaviti bez municije u Ukrajini, što je opisao kao veleizdaju.

Politička ambicija Wagnerovog vođe, smatra Al- Duwairi, pojavila se nakon postignuća koja su njegovi borci ostvarili na prvim linijama u Ukrajini (AFP)

Gosti Al Jazeerine emisije ”Izvan vijesti” smatraju da aktualna prepucavanja između grupe Wagner i ruske vojske imaju veze s ličnim ambicijama Jevgenija Prigožina, vođe ruske grupe, da preuzme ministarsku poziciju. Odbacili su mogućnost da bi to moglo utjecati na tok ruskog rata u Ukrajini.

Prigožin je optužio ruskog ministra odbrane i načelnika Generalštaba da pokušavaju uništiti njegovu grupu, a njene borce ostaviti bez municije u Ukrajini, što je opisao kao veleizdaju. Ova optužba je uslijedila dan nakon pisma koje je objavio osnivač Wagnera u kojem je optužio zvaničnike u svojoj zemlji – koje nije imenovao – za izdaju i rad s neprijateljima.

Ovakve optužbe dolaze u vrijeme ključnih borbi za Bakhmut koje vode Wagnerovi borci, te uporedo s obećanjima predsjednika Vladimira Putina da će nastaviti s ukrajinskim ratom, koji je započeo prije godinu dana.

Analizirajući izjave komandanta Wagnera, vojni i strateški stručnjak general Fayez al-Duwairi rekao je tokom gostovanja u emisiji (21.2.2023.) da su neslaganja između Wagnera i vojnog vodstva u Rusiji počela u vrijeme bitke za grad Soledar u regiji Donbas (istočna Ukrajina), ali su ostala daleko od očiju javnosti. Smatra da su ta neslaganja trenutno eskalirala zbog ličnih ambicija Prigožina i njegove želje da preuzme poziciju ministra odbrane, prema onome što otkrivaju izvještaji.

Politička ambicija Wagnerovog vođe, smatra Al- Duwairi, pojavila se nakon postignuća koja su njegovi borci ostvarili na prvim linijama u Ukrajini. Ostvarili  su uspjehe tamo gdje je ruska regularna vojska podbacila, poput regije Donbas 2012. i 2014. godine, zatim na Krimu i gradu Soledar. Ističe da je Prigožin novačio borce iz zatvora u zamjenu za šestomjesečni ugovor, a dodjeljivao im je prljave zadatke u Ukrajini. Opisao je Wagner kao kompaniju koja djeluje i izvan granica svoje matične zemlje.

Al-Duwairi se također osvrnuo na izvještaje, koje je opisao kao nepotvrđene, o tome da je Wagner djelovao u 30 zemalja, ali je sigurno da je grupa bila prisutna u 10 zemalja, između ostalog u Siriji, Libiji, Madagaskaru, Mozambiku i Centralnoj Africi.

Wagner se smatra ruskim projektom za djelovanje izvan granica države, i to je instrument ruskog političkog i obavještajnog vodstva, navodi Al-Duwairi.

Prigožin će izgubiti bitku

Sa svoje strane, profesor sigurnosnih i vojnih studija dr. Omar Ashour osvrnuo se na političke ambicije komandanta Wagnera zbog kojih napada komandante vojnih okruga. Ono što je u posljednje vrijeme izazvalo tenzije između njega i ruskog vojnog vodstva bilo je povlačenje ruskih regularnih snaga u nekim ukrajinskim regijama poput Harkiva i Hersona u južnoj Ukrajini.

I dok isključuje mogućnost da bi spor između Wagnera i ruskog vojnog vrha mogao utjecati na tok rata u Ukrajini, Ashour smatra da je gubitnik u trenutnom sukobu zapravo Prigožin, jer je pod pritiskom, a njegovi protivnici u regularnoj vojsci ga optužuju da nije postigao ništa na frontu u Bakhmutu u regiji Donbas na istoku Ukrajine i da je prouzročio velike gubitke. Napominje da se Prigožin žali da ima problema s opskrbom municijom, za razliku od onoga što mu se događalo u Libiji.

Također je naglasio da je Rusija strateški izgubila u ratu protiv Ukrajine jer nije ušla u glavni grad Kijev i nije uspjela promijeniti tamošnji režim.

Prigožin, smatra Ashour, nema nikakvu službenu političku poziciju. On ulazi u zatvore i mobilizira borce za svoju grupu, a između 30 i 35 hiljada osoba potpisalo je ugovore s Wagnerom za službu u Ukrajini.

Izvor: Al Jazeera