Njemački kancelar traži od Irana ukidanje smrtne kazne Jamshidu Sharmahdu

Olaf Scholz zatražio je od Islamske Republike da povuče smrtnu kaznu izrečenu Irancu njemačkog porijekla, koji je optužen za ‘organiziranje terorističkih akata’.

Olaf Scholz: Iranski režim na sve moguće načine bori protiv vlastitog naroda i ne poštuje ljudska prava (AFP)

Njemački kancelar Olaf Scholz zatražio je u srijedu od Irana da se povuče smrtna kazna izrečena Jamshidu Sharmahdu, Irancu njemačkog porijekla, koji je navodno bio vođa proturežimske organizacije sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama i optužen za “organiziranje terorističkih akata”.

Scholz je u izjavi na Twitteru naveo da se iranski režim na sve moguće načine bori protiv vlastitog naroda i ne poštuje ljudska prava, prenosi Anadolija.

Opisujući smrtnu kaznu izrečenu Sharmehdu kao “neprihvatljivu”, Scholz je rekao: “Snažno to osuđujemo i želimo da iranski režim promijeni ovu odluku.”

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Christian Wagner također je prenio informaciju da je njemački ambasador u Teheranu prenio notu i Ministarstva vanjskih poslova Irana zbog smrtne kazne izrečene Sharmehdu.

Kritika Baerbock

Ranije je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u pisanoj izjavi kritizirala smrtnu kaznu iranskih vlasti izrečenu Sharmahdu.

“Njemačka vlada proglasila je dvoje uposlenika iranske ambasade [u Berlinu] nepoželjnim personama i dala im kratak vremenski period da napuste Njemačku”, poručila je Baerbock.

Sharmahda, za kojeg se tvrdi da je vođa proturežimske grupe sa sjedištem u SAD-u poznate kao “Tonder” i “Vijeće kraljevine Iran”, Revolucionarni sud u Teheranu osudio je na smrt pod optužbom za “činjenje nereda kroz planiranje i vođenje terorističkih akata”.

Za napad, u kojem je 12. aprila 2008. godine u gradu Shirazu ubijeno 14, a povrijeđeno 215 osoba, optužena je pomenuta organizacija.

Izvor: Agencije