Niinisto: Finska spremna pristupiti NATO-u i bez Švedske

Ukoliko dobije posljednju preostalu ratifikaciju za kandidaturu, Finska je spremna pridružiti se Alijansi bez obzira na to kakav je napredak Švedska postigla u procesu pridruživanja.

Parlament će donijeti odluku i ukoliko Turska i Mađarska ratificiraju naše kandidature postat ćemo članice NATO-a, rekao je Sauli Niinisto (EPA)

Ukoliko dobije posljednju preostalu ratifikaciju za svoju kandidaturu u NATO-u, Finska je spremna pridružiti se Sjeveroatlantskoj alijansi bez obzira na to kakav je napredak Švedska postigla u procesu pridruživanja, izjavio je u srijedu finski predsjednik Sauli Niinisto.

Finski Parlament je pokrenuo proces ratifikacije pristupanja ove nordijske zemlje NATO-u, bez obzira što su i Švedska i Finska u isto vrijeme podnijele zahtjev za pridruživanje Alijansi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Broolmberg.

Turska i dalje predstavlja prepreku za ulazak Švedske, dok sa članstvom Finske više nema problema.

Parlament će glasati 28. februara

“Naš Parlament će donijeti odluku i ukoliko Turska i Mađarska ratificiraju naše kandidature postat ćemo članice NATO-a”, rekao je Niinisto na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerima Švedske i Norveške.

Ovaj komentar je najnoviji signal da se Finska sprema ući u Alijansu i bez Švedske, susjeda i bliskog saveznika čiju kandidaturu za članstvo ne odobrava Turska.

Niinisto je insistirao da njegovu izjavu ne bi trebalo tumačiti kao najavu da se Finska distancira od susjeda, ali očekuje se da će finski zakonodavci glasati o ovom pitanju već 28. februara.

Izvor: Agencije