Netanyahu: Pomirenjem sa Saudijskom Arabijom okončali bi arapsko-izraelski sukob

Izraelski premijer je također istakao da bi proširenje sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i arapskih država predstavljao važan štit protiv Irana.

'Mislim da možemo proširiti krug mira, a ako proširimo krug mira na Saudijsku Arabiju, mislim da ćemo tim okončati arapsko-izraelski sukob', rekao je Netanyahu (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da bi postizanje mira sa Saudijskom Arabijom okončalo arapsko-izraelski sukob, javlja Anadolija.

Netanyahu je održao govor na konferenciji o nacionalnoj sigurnosti u Tel Avivu, kojoj su prisustvovali i bivši američki državni sekretar Mike Pompeo i bivši američki ambasador u Izraelu David Friedman.

“Mislim da možemo proširiti krug mira, a ako proširimo krug mira na Saudijsku Arabiju, mislim da ćemo tim okončati arapsko-izraelski sukob”, rekao je Netanyahu te dodao:

“Vjerujem da možemo postići iskorak ako saudijsko rukovodstvo odluči da zvanično želi biti dio toga. Na nezvaničan način, oni su već dio.”

Izraelski premijer je također istakao da bi proširenje sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i arapskih država predstavljao važan štit protiv Irana.

Sporazumi o normalizaciji odnosa

Iz Saudijske Arabije još nije bilo komentara na posljednju izjavu Netanyahua.

Saudijska Arabija nema diplomatske odnose s Izraelom i protivi se normalizaciji odnosa sa zvaničnim Tel Avivom do okončanja višedecenijske izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Pod pokroviteljstvom američke administracije, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein potpisali su sporazume o normalizaciji odnosa s Izraelom u septembru 2020. godine. Taj potez su kasnije slijedili Sudan i Maroko.

Prije 2020. godine Izrael je postigao dva mirovna sporazuma, s Egiptom 1979. i Jordanom 1994. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada