Mediji: Kineski predsjednik dolazi u Moskvu

Kineski čelnik Xi Jinping planira se u nadolazećim mjesecima sastati s ruskim predsjednikom, kako bi pokušao pokrenuti mirovne pregovora u kojima bi učestvovalo više zemalja, objavio je Wall Street Journal.

Pripreme za putovanje u ranoj su fazi i vrijeme još nije finalizirano, piše WSJ, te dodaje da bi Xi mogao posjetiti Moskvu u aprilu ili početkom maja (Reuters)

Kineski čelnik Xi Jinping planira se u nadolazećim mjesecima sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, izvijestio je Wall Street Journal, pozivajući se na izvore upoznate s tim planom, prenosi Reuters.

Xijev susret s Putinom bit će povezan s nastojanjem za uspostavom mirovnih pregovora u kojima bi sudjelovalo više zemalja, a Kina će ponoviti svoj apel da se ne koristi nuklearno oružje, tvrdi Wall Street Journal.

Pripreme za putovanje u ranoj su fazi i vrijeme još nije finalizirano, piše list, te dodaje da bi Xi mogao posjetiti Moskvu u aprilu ili početkom maja, kada Rusija slavi pobjedu nad Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Glavni kineski diplomat Wang Yi stigao je u Moskvu u utorak dok se čini da zemlja pojačava svoje diplomatske napore u zalaganju za mirovno rješenje u Ukrajini.

Veze ‘čvrste kao stijena’

Samo nekoliko sati nakon toga Putin je objavio da Rusija obustavlja svoje učestvovanje u sporazumu o nuklearnom oružju sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Wang će vjerovatno razgovarati o Xijevom putovanju dok je u Moskvi, dodao je WSJ, citirajući osobe upoznate s planom.

RIA novosti prenijele su da je Wang u Moskvi rekao i da su veze Moskve i Pekinga “čvrste kao stijena” i izdržat će bilo kakve izazove koje bi mogla predstavljati međunarodna situacija.

Wang se susreo s čelnikom ruskog Vijeća sigurnosti Nikolajem Patruševim, bliskim suradnikom Vladimira Putina.

Kina prioritet ruske vanjske politike

Patrušev je kazao kineskom šefu diplomatije kako je Kina prioritet ruske vanjske politike te da dvije zemlje moraju sarađivati protiv Zapada, izvijestile su ruske novinske agenckije.

Patrušev je također rekao Wangu kako Moskva podržava kinesku poziciju prema Tajvanu, Hong Kongu i Xinjiangu, navodi RIA.

“U kontekstu kampanje koju vodi kolektivni Zapad s ciljem suzbijanja i Rusije i Kine, daljnje produbljivanje rusko-kineske saradnje i interakcije na međunarodnom planu od posebne je važnosti”, rekao je Patrušev tokom sastanka, prenosi RIA.

Očekuje se da će Xi u petak održati “mirovni govor” u Kini kako bi obilježio godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor: Agencije