Bolton: Zapad vodi svjetski rat u Ukrajini i još uvijek nema plan za pobjedu

Zapad je uglavnom stajao po strani kada su ruske snage intervenirale u Donbasu i zauzele Krim, jer su Rusiji uvedene samo uobičajene sankcije, navodi bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Umjesto da razvije strategiju za pobjedu i poraz Rusa, smatra Bolton, NATO se odlučio za strategiju pomaganja u gerilskom ratu (EPA)

Godinu dana nakon što je Rusija započela svoju “invaziju” na Ukrajinu, bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost upozorio je kako je još uvijek prerano veličati navodne uspjehe NATO-a u Ukrajini.

U članku u britanskom Daily Telegraphu, bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton istaknuo je na prvom mjestu da Amerika i njeni NATO saveznici nisu uspjeli odvratiti ruski napad. U nekoliko navrata predsjednik Biden je rekao da zapravo ne vjeruje da je odvraćanje moguće, već samo da bi Rusija mogla biti kažnjena za agresiju nakon toga.

Naprimjer, kaže Bolton, mjesec dana nakon invazije, Biden je rekao: “Hajde da nešto razjasnimo. Sjećate se, ako ste me pratili od početka, nisam rekao da će ga sankcije zapravo odvratiti. Sankcije nikada ne odvraćaju.”

Bidenove izjave ohrabrile su Rusiju

Bolton je rekao da su Bidenove “nepromišljene” izjave, koje su minimizirale šanse za “invaziju” i podcjenjivale ozbiljnost onoga što će se dogoditi nakon toga, potaknule Rusiju na “invaziju”. Smatra da je neuspjeh u odvraćanju Kremlja rezultat nečega mnogo većeg od Bidenovog “traljavog geostrateškog razmišljanja i nepromišljenih izjava”. Nezainteresirani odgovor NATO-a na prvu rusku invaziju 2014. postavio je temelje za ono što se čini kao nastavak te “invazije”. Zatim su uslijedile uobičajene zapadne sankcije.

Objasnio je da je Zapad uglavnom stajao po strani kada su ruske snage intervenirale u Donbasu i zauzele Krim, jer su Rusiji uvedene samo uobičajene sankcije, nakon čega se dogodio sramotni i Moskvi naklonjeni Sporazum iz Minska.

Amerika nije napravila ništa značajno kako bi pružila bilo šta blizu zadovoljavajućeg nivoa vojne pomoći i obuke ukrajinskim snagama. Bidenova “katastrofalna” odluka iz 2021. da se povuče iz Afganistana i njegov skromni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Beču u junu te godine također su bili značajni faktori, nastavio je Bolton.

NATO se pripremao za poraz

Bolton je istaknuo kako Zapad nije bespomoćan i da su Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici mogli Ukrajincima pružiti obuku kako bi pokazali odlučnost Zapada. Rusiji su mogle biti uvedene oštre ekonomske sankcije zbog njene “agresije” 2014. godine.

Umjesto da razvije strategiju za pobjedu i poraz Rusa, nastavio je Bolton, NATO se odlučio za strategiju pomaganja u gerilskom ratu nakon poraza, te izbacivanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i drugih ukrajinskih dužnosnika iz zemlje. Kada su, suprotno zapadnim očekivanjima, ruske snage pokazale zapanjujuće loše rezultate, a Ukrajina ostala pri svome, NATO nije imao plan B. Nije bio spreman za uspjeh.

Bivši američki dužnosnik pozvao je zapadne obavještajne službe da hitno isprave svoje greške iz prošlosti u vezi s ruskim i ukrajinskim borbenim naoružanjem, “kako nas Kina i drugi ne bi iznenadili, možda zato što smo potcijenili sposobnosti našeg neprijatelja umjesto da ih precijenimo”.

Zaključio je da NATO gotovo godinu dana kasnije još uvijek nema strategiju za pobjedu, naglasivši da je Zapad u svjetskom ratu u Ukrajini.

Izvor: Agencije