Bivši danski ministar odbrane optužen da je odavao državne tajne

Claus Hjort Frederiksen, koji je obavljao dužnost ministra od 2016. do 2019. godine, optužen je po rijetko korištenom dijelu krivičnog zakona, koji predviđa maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora.

U saopćenju tužioca se ne navode precizne optužbe protiv Clausa Hjorta Frederiksena (EPA)

Bivši danski ministar odbrane Claus Hjort Frederiksen izjavio je kako ga je javni tužilac te zemlje zvanično optužio za odavanje visoko poverljivih državnih tajni.

Frederiksen, koji je obavljao dužnost ministra odbrane od 2016. do 2019. godine, optužen je po rijetko korištenom dijelu krivičnog zakona, koji predviđa maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U saopćenju tužioca se ne navode precizne optužbe, ali se navodi da je okrivljeni “u više slučajeva odavao državne tajne”.

Nakon što se prošle godine suočio s preliminarnim optužbama, Frederiksen je lokalnim medijima sugerirao da su one zasnovane na njegovim javnim izjavama o sporazumu o tajnom nadzoru između Danske i američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

NSA prisluškivala telefone

Ovaj slučaj ogolio je obavještajni skandal koji je uzburkao Dansku, a uključuje i otkriće da je NSA prisluškivala danske telefone kako bi špijunirala visoke zvaničnike susjednih zemalja.

“Opće je poznato od 2013. godine da ova saradnja postoji. Ko ju je otkrio? Bili su to sami Amerikanci, jer je Edward Snowden objavio dokumente NSA”, kazao je Frederiksen.

Njegova zaštita od krivičnog gonjenja zbog zastupničkog imuniteta ukinuta je nakon što se nije kandidirao za reizbor na parlamentarnim izborima u novembru prošle godine.

Izvor: Agencije