Ukrajinac Oleksandr Šamšur: Frizer danju, lovac na dronove noću

Oleksandr Šamšur, zajedno s brojnim dobrovoljcima, noću čuva nebo nad Ukrajinom, obarajući ruske dronove.

Oleksandr Šamšur u jednoj od svojih vojnih misija (Reuters)

Prije izbijanja rata Oleksandr Šamšur se isključivo bavio frizerskim zanatom.

Šišao je mušterije i razgovarao s njima, ali se onda njegova situacija, kao i hiljada drugih Ukrajinaca, promijenila nakon što je počeo ruski rat protiv njegove države.

Šamšur (41), zajedno s brojnim dobrovoljcima, noću čuva nebo nad Ukrajinom, obarajući ruske dronove.

I dalje radi kao frizer danju, dok noću lovi ruske dronove.

Kako se približava prva godišnjica ruske invazije 24. februara, Ukrajina postaje sve vještija u obaranju projektila i bespilotnih letjelica koje ruske snage lansiraju na gradove daleko od prve linije fronta, zbog čega je Šamšur ponosan na svoju ulogu.

‘Branim moju zemlju i narod’

Pripadnici njegove jedinice za teritorijalnu odbranu, među kojima su advokat i biznismen, odgovaraju na dojave o ruskim zračnim napadima u glavnom gradu Kijevu i njegovoj okolini te se pripremaju da obore što više dronova Shahed-136 iranske proizvodnje, koristeći obnovljeni mitraljez iz Drugog svjetskog rata.

“Veoma sam sretan. Zašto? Zato što branim moju zemlju, branim naš ukrajinski narod”, kaže Šamšur za Reuters, dok sa svog položaja na krovu istražuje mjesečinom obasjan horizont glavnog grada kroz termalnu kameru s daljinomjerom.

“Ali, u isto vrijeme, mogu doći u frizerski salon i raditi posao u kojem sam dobar, šišati kosu i razgovarati s mušterijama”, rekao je.

U blizini njegov saborac stoji i namješta zelene cijevi mitraljeza “Maxim” sovjetske proizvodnje.

Rekao je da mu kao civilu nije palo na pamet “da pobjegne i sakrije se negdje” kada su ruske oklopne snage prošle zime upale u Ukrajinu i počele bombardirati Kijev i druge gradove.

“S neprijateljem pred vratima, morao sam nešto učiniti, morao sam se braniti”, nastavlja.

‘Lovci na bespilotne letjelice’

Šamšur je naveo da je tokom noći između 29. i 30. decembra njegova jedinica sa krova oborila dvije bespilotne letjelice iznad Kijeva.

Njegov tim, također, podučava druge jedinice vještinama koje su naučili.

Šamšur nosi nekoliko oznaka na maskirnoj uniformi, uključujući jednu na kojoj na engleskom jeziku piše “Lovci na bespilotne letjelice” (Drone Hunters), te drugu na kojoj na ukrajinskom piše “Ronin”, što znači japanski feudalni ratnik, ratni naziv koji je sam sebi odabrao.

Kad je Rusija pokrenula rat, Šamšur, bivši vojni rezervista prije sukoba, saznao je da je njegova vojna baza već uništena u ruskom bombardiranju, pa se odlučio pridružiti teritorijalnoj odbrani, isprva dostavljajući hranu civilima i pomažući u evakuaciji ljudi.

Na poslu u svom salonu, još uvijek odjeven u vojnu uniformu dok pravi frizure mušterijama, Šamšur kaže kako se trudi da s klijentima ne razgovara o ratu, opisujući ga kao “mračni” dio, za razliku od “svijetlog” dijela svog mirnog života.

Izvor: Agencije