Navaljni: Rusija je na dnu zbog Putinovog rata

Zatvoreni opozicioni čelnik rekao je da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini, optužujući ruskog predsjednika da je uništio budućnost Rusije radi vlastite ambicije.

Aleksej Navaljni istupa protiv Vladimira Putina i iz zatvora (EPA)

Zatvoreni ruski opozicioni čelnik Aleksej Navaljni izjavio je da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je uništio budućnost Rusije radi vlastite ambicije.

“Ubijeni su deseci hiljada nedužnih Ukrajinaca, a još milioni pogođeni su boli i patnjom. Počinjeni su ratni zločini”, objavio je on na svom profilu na Twitteru, koji održavaju njegovi saradnici, pozivajući na međunarodnu istragu optužbi za ratne zločine.

Navaljni (46) služi kaznu od 11 i po godina zatvora u Rusiji zbog optužbi za prevaru, što smatra političkom odmazdom za svoj aktivizam.

Navaljni istupa protiv Putina i iz zatvora, prenosi Hina.

Ranije u februaru je objavio kako je prebačen u strožiji režim samice na idućih šest mjeseci, tokom kojih ga se ne smije posjećivati.

‘Moramo srušiti režim i diktature’

“Pravi razlozi za ovaj rat su politički i ekonomski problemi u Rusiji, Putinova želja da zadrži vlast po svaku cijenu i opsesija njegovim historijskim nasljeđem. Želi ući u historiju kao ‘car osvajač'…”, ocijenio je Navaljni u tvitovima.

Konstatirao je kako je poraz Rusije na ratištu “neizbježan” i da će Moskva morati povući jedinice iz Ukrajine i priznati njene granice iz 1991. godine, nakon pada Sovjetskog Saveza.

To bi uključivalo anketirani Krim, premda ga Navaljni u postu direktno ne spominje.

Navaljni je istaknuo da Rusija duguje Ukrajini reparacije, sugerirajući da bi mogle biti isplaćene u obliku energenata.

Kritizirao je Putina što je “uništio” budućnost Rusije “samo kako bi zemlja bila veća na karti”.

“Pali smo na dno… Moramo srušiti Putinov režim i njegovu diktaturu”, zaključio je Navaljni.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada