NI: NATO se sprema za ratovanje u svemiru

Sjeveroatlantski savez smatra svemir petim područjem svojih operacija i ratovanja, pored zračnog, kopnenog, morskog i elektronskog prostora, piše National Interest.

NATO je objavio posebnu politiku čiji je cilj organiziranje održivog, sigurnog i stabilnog korištenja svemira (Reuters)

Upotreba satelita za prikupljanje obavještajnih podataka, izviđanje, navigaciju i komunikaciju pretvorila je svemirski prostor u jedno od najzagušenijih i najizloženijih polja za izbijanje sukoba i vojnih operacija, kao i za eskalaciju napetosti između zemalja koje ga koriste.

Kao odgovor na brzi tehnološki napredak i rast interesa i aktera koji djeluju u tom prostoru, NATO je objavio posebnu politiku čiji je cilj organiziranje održivog, sigurnog i stabilnog korištenja svemira.

U članku koji je objavio magazin The National Interest, Joanna Rozpedowski, istraživačica u Centru za međunarodnu politiku i vanredna profesorica na Univerzitetu George Mason, kaže da NATO smatra svemir petim područjem u oblasti svojih operacija i ratovanja, zajedno sa zračnim prostorom, kopnom, morem i cyber prostom.

U svom članku, Rozpedowski napominje da relativno nova svemirska politika koju je NATO usvojio nije imala dovoljno medijske pokrivenosti, iako skreće pažnju na sofisticirano razmišljanje Saveza o sigurnosti izvan planete i kolektivnoj odbrani, a također pomaže u procjenama informativnih i tehničkih praznina saveza.

NATO mora predvidjeti buduće prijetnje

Smatra kako je NATO-ova svemirska politika bitan korak koji dovodi savez na čelo stranaka koje postavljaju norme za reguliranje sigurnosti, odbrane i donošenje odluka u vezi s korištenjem prostora na način koji garantira sigurnost i stabilnost.

Istakla je da je NATO prepoznao da mora predvidjeti i identificirati buduće prijetnje, razmjenjivati obavještajne podatke, koordinirati politike i aktivnosti u suočavanju sa sve većom militarizacijom svemira, kako bi minimizirao svoje slabosti, napravio korak ispred konkurencije i osigurao optimalnu eksploataciju svemirske imovine protiv Kine i Rusije.

Ministri odbrane NATO-a odobrili su uspostavljanje Savezničke zračne komande (Allied Air Command) u Ramsteinu u Njemačkoj 2020. godine, a u 2021. u Toulouseu u Francuskoj Svemirski centar izvrsnosti NATO-a, stoji u članku.

Također se ističe da nastavak naoružavanja generira znatne geopolitičke napetosti, budući da kinetičko protusvemirsko oružje, lasersko zračenje, elektroničko ometanje, lažiranje signala ili sistema prijenosa podataka, raspoređivanje oružja protiv satelita (ASAT) može značajno poremetiti operacije NATO-a i negativno utjecati na svemirsku imovinu namijenjenu za civilnu i komercijalnu upotrebu te ometati ekonomske aktivnosti na Zemlji.

Izvor: Agencije