Iran demantovao da je obogatio uranijum do 84 posto čistoće

Inspektori IAEA kontrolišu nuklearni program Irana, jer SAD i druge zapadne zemlje strahuju da bi Teheran mogao da proizvede nuklearno oružje.

Iran obogaćuje uranijum do 60 posto čistoće od aprila 2021. godine (AFP)

Iran je danas demantovao navode da je obogatio uranijum do 84 posto čistoće, što je blisko klasi nuklearnog oružja, prenosi Tanjug.

„Do sada nismo pokušali da obogatimo iznad 60 posto. Prisustvo čestica iznad 60 posto obogaćenja ne znači proizvodnju sa obogaćenjem iznad 60 posto”, rekao je portparol Iranske organizacije za atomsku energiju, Behrouz Kamalvandi, prenijela je zvanična novinska agencija IRNA.

Iran obogaćuje uranijum do 60 posto čistoće od aprila 2021. godine, a mediji su javili da je prije tri mjeseca počeo da obogaćuje uranijum na drugom mjestu Fordow koje je ukopano u planinama i da čistoća iznosi oko 90 posto.

IAEA kontroliše nuklearni program Irana

Bloomberg News izvijestio je u nedjelju da su inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) otkrili prošle sedmice uranijum obogaćen do 84 posto.

Kamalvandi je taj izvještaj okarakterisao kao klevetu i rekao da iskrivljuje činjenice, prenio je Reuters.

Inspektori IAEA kontrolišu nuklearni program Irana, jer SAD i druge zapadne zemlje strahuju da bi Teheran mogao da proizvede nuklearno oružje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada