Zatvorenik Guantanama oslobođen nakon 20 godina zatočeništva

Majid Khan, kojeg je CIA mučila prije nego što je završio u američkom vojnom zatvoru na Kubi, prebačen je u Belize.

U Guantanamu se nalazi još 34 zatvorenika, uključujući 20 njih koji ispunjavaju uvjete za transfer (Reuters)

Zatvorenik zatvora Guantanamo Bay koji je proživio torturu u pritvoru CIA-e prebačen je u Belize gotovo godinu dana nakon što je odslužio kaznu u američkom pritvorskom objektu na Kubi.

Pentagon je u četvrtak objavio da je Majid Khan oslobođen, čime se broj zatvorenika u Guantanamu spustio na 34, uključujući 20 njih koji ispunjavaju uvjete za transfer.

Khan, koji je uhvaćen u Pakistanu 2003. i tri godine kasnije odveden u Guantanamo, rekao je da jedva čeka početak novog poglavlja u toj srednjoameričkoj državi od 400.000 ljudi.

“Danas se osjećam preporođeno. Ponovno sam ušao u svijet”, rekao je Khan u izjavi.

“Malo sam u šoku jer sam toliko dugo čekao da budem slobodan i jedva mogu vjerovati da se to napokon dogodilo.”

Khan, koji je išao u srednju školu u američkoj saveznoj državi Maryland, vratio se u rodni Pakistan kako bi se pridružio Al-Kaidi nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Priznanje krivnje

Priznao je 2012. da je kriv za urotu za počinjenje ubistva, špijuniranje i “pružanje materijalne podrške za terorizam”.

“Osuđen je 2021. godine na više od 10 godina robije u koje su mu uračunate godine koje je proveo sarađujući s američkim osobljem”, objavio je Pentagon. “Naknadno je odslužio kaznu.”

Zatvor u Guantanamu otvoren je 2002. za smještaj zatočenika zarobljenih tokom “rata protiv terorizma”.

Smješten u američkoj vojnoj bazi na Kubi, zatvor djeluje prema pravnom sistemu koji vode vojne komisije koje ne garantiraju ista prava kao tradicionalni američki sudovi.

Zatvorenici kojima je odobreno oslobađanje ponekad provode godine u Guantanamu dok Washington traži zemlje koje bi ih prihvatile nakon što budu oslobođeni.

Izvor: Al Jazeera