Republikanci izbacili Ilhan Omar iz utjecajnog komiteta

Predstavnički dom SAD-a glasao je za uklanjanje jedne od prve dvije pokrivene muslimanke u Kongresu sa pozicije u utjecajnom Komitetu za vanjske poslove.

Protiv uklanjanja Ilhan Omar iz Komiteta glasalo je svih 211 demokrata, dok je za bilo 218 od 222 republikanca (AP)

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država glasao je po stranačkoj liniji za uklanjanje jedne od prve dvije pokrivene muslimanke u Kongresu sa pozicije u utjecajnom Komitetu za vanjske poslove.

Protiv uklanjanja Ilhan Omar iz Komiteta glasalo je svih 211 demokrata, dok je za bilo 218 od 222 republikanca, prenosi Anadolija.

„Nije slučajno da su članovi Republikanske stranke optužili prvog tamnoputog predsjednika Baracka Obamu da je tajni musliman. Nije slučajno da je bivši predsjednik Donald Trump predvodio pokret koji je lažno tvrdio da je Obama rođen u Keniji. Lažno etiketiranje prvog i jedinog tamnoputog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država kao muslimana i afričkog imigranta na neki način ga je učinilo manje Amerikancem“, rekla je Omar u Predstavničkom domu prije glasanja.

Republikanski napori da svrgnu Omar s funkcije dolazi u trenutku kada se kongresno vodstvo stranke nastoji osvetiti za uklanjanje krajnje desničarskih zastupnika Marjorie Taylor Greene i Paula Gosara iz komiteta dok su demokrate kontrolisale dom.

Greene i Gosar su smijenjeni zbog zapaljivih komentara i očiglednog odobravanja nasilja nad demokratama.

Bijeg od rata

Omar se 2019. godine suočila s optužbama za antisemitizam zbog njenih komentara na račun odnosa pojedinih američkih kongresmena s Izraelom.

Tadašnja predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi i sve demokrate osudile su ove izjave nakon čega se Omar izvinila.

Ova demokratska zastupnica je rođena u somalskom Mogadišu 1981. godine. Kad je imala osam godina, pobjegla je od ratnih dešavanja sa svojom porodicom i četiri godine živjela u izbjeglištvu u susjednoj Keniji.

Godine 1996. emigrirala je s porodicom u Sjedinjene Američke Države i nastanila se u Minnesoti, gdje živi velika somalska zajednica.

Njena politička karijera kulminirala je kad je izabrana u američki Predstavnički dom u novembru 2018. godine.

Izvor: Agencije