Radnici u Amazonovom skladištu u Barceloni drugi dan za redom u štrajku

Radnici su stupili u štrajk na neodređeno vrijeme, zbog plana kompanije da zatvori to skladište i premijesti zaposlene u druge provincije.

Prošlog mjeseca, Amazon je najavio više od 18.000 otpuštanja radnih mjesta širom svijeta (Reuters)

Radnici logističkog centra kompanije Amazon u Barceloni protestovali su drugi dan za redom u okviru štrajka na neodređeno vrijeme, zbog plana kompanije da zatvori to skladište i premijesti zaposlene u druge provincije.

Radnici su postavili blokade na ulazima u skladište, ali su sindikalni lideri rekli da dozvoljavaju vozačima kamiona da uđu i izađu iz centra u kojem radi 800 ljudi i optužili Amazon da se ponaša ”zlonamjerno” time što poziva policiju da razbije štrajk, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Sredinom januara kompanija Amazon najavila je da će zatvoriti skladište iz predgrađa Barcelone i premjestiti ga u Zaragozu, na neklih 300 kilometara udaljenosti.

Amazon je najavio da će svi zaposleni biti prebačeni u druge logističke centre u Španiji bez da izgube posao, a sindikati su to opisali kao ”prikrivena otpuštanja”, i ocijenili da će kolektivno pregovaranje u drugim provincijama dovesti do lošijih plata za radnike.

Amazon ima više miliona od mnogih zemalja

”Da li Amazon zaista treba da ostvari veći profit? Ima više miliona od mnogih zemalja svijeta. To je sramota”, rekla je glasnogovornica najvećeg španskog sindikata CCOO Elisenda Mas.

Ona je navela da se posljednja ponuda Amazona za zaposlene koji su voljni da se presele u Zaragozu ili Figueres u susjednoj provinciji Girona, 125 kilometara udaljenosti od Barcelone, sastojala od jednokratnog bonusa za preseljenje od 3.000 eura, kao i neodređeni bonus raspoređen u 12 mjesečnih rata, ali da bi odvojeni kolektivni ugovor u tim provincijama podrazumijevao smanjenje plate od najmanje 700 eura mjesečno.

Radnici u štrajku traže da budu premješteni u druga Amazonova skladišta u provinciji Barcelona.

Prošlog mjeseca, Amazon je najavio više od 18.000 otpuštanja radnih mjesta širom svijeta, što se uglavnom odnosilo na odjeljenja za e-trgovinu i ljudske resurse.

Izvor: Agencije