Više od pola miliona izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali

Populacija doseljenika do 1. januara porasl jea na 502.991, što je 2,5 posto više u odnosi na prije 12 mjeseci i 16 posto više u odnosu prije pet godina.

Naselja su procvjetala pod svakom izraelskom vladom, uključujući onu na vrhuncu mirovnog procesa 1990-ih (Reuters)

Populacija izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali sada čini više od pola miliona ljudi, saopćila je u četvrtak grupa koja se zalaže za doseljenike.

Lideri doseljenika predviđali su još brži rast stanovništva pod novom ultranacionalističkom vladom Izraela.

Izvještaj WestBankJewishPopulationStats.com, zasnovan na zvaničnim podacima, pokazuje da je populacija doseljenika do 1. januara porasla na 502.991, što je više za 2,5 posto u odnosi na prije 12 mjeseci i skoro 16 posto više u odnosu prije pet godina, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

“Dostigli smo veliki prag. Tu smo, gdje smo i nigdje ne idemo”, rekao je Baruch Gordon, direktor grupe i stanovnik naselja Beit El.

Vlada ultranacionalističkih stranaka

Prekretnica je uslijedila u vrijeme kada je nova izraelska vlada, sastavljena od ultranacionalističkih stranaka koje se protive palestinskoj državnosti, stavila proširenje naselja na vrh liste prioriteta.

Vlada se već obavezala da će legalizirati ispostave bespravno izgrađenih naselja koji su dugo uživali prešutnu podršku vlade i da će pojačati odobravanje i izgradnju kuća za doseljenike širom Zapadne obale.

“Mislim da će u narednim godinama pod novom vladom doći do veće izgradnje nego u posljednjih 20 godina”, kazao je Gordon.

Naselja su procvjetala pod svakom izraelskom vladom, uključujući onu na vrhuncu mirovnog procesa 1990-ih.

Čak je i kratkotrajna izraelska prethodna vlada, koja je uključivala stranke koje podržavaju palestinsku državnost, zajedno s onima koje su joj se protivile, nastavila graditi naselja.

Novi val nasilja potresa regiju

Izvještaj, također, dolazi u vrijeme kada novi val nasilja potresa regiju i nekoliko dana nakon posjete američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, koji je obećao podršku nezavisnoj palestinskoj državi.

Populacija doseljenika nastavila je rasti pod administracijom Joea Bidena, uprkos obnovljenim američkim apelima da se obuzdaju širenja naselja.

Izvještaj o populaciji doseljenika ne uključuje anektirani istočni Jerusalem, dom za više od 200.000 doseljenika.

Zapadna obala i istočni Jerusalem zajedno su dom za oko tri miliona Palestinaca.

Izvor: Agencije