Njemački ministar odbrane: Što prije naručiti nove tenkove Leopard 2

Boris Pistorius je naveo kako je neophodno odmah naručiti tenkove koji će zamijeniti one koji će biti poslati Ukrajini i da ga ne zanima odakle novac za to.

Boris Pistorius: Ključna stvar je da moramo naručiti nove tenkove, ne za godinu, nego što prije (Reuters)

Njemačka mora naručiti nove tenkove Leopard 2 što prije kako bi se zamijenili oni koji će biti poslati Ukrajini, izjavio je njemački ministar odbrane Boris Pistorius te dodao kako ga ne interesira odakle će doći novac za to.

“Za mene je ključna stvar da moramo naručiti nove tenkove, ne za godinu, nego što prije, tako da proizvodnja može početi“ rekao je on tokom posjete tenkovskom bataljonu u zapadnom gradu Augustdorfu, odakle će biti poslano 14 tenkova Kijevu.

“Odakle će doći novac? Hajde da kažem ovako: iskreno, ne zanima me. Važno je da nabavimo tenkove brzo“, dodao je šef njemačke odbrane, prenosi Reuters.

Planovi namjenske industrije

Odgovarao je na upit da li traži povećanje fonda od 100 milijardi eura koji je napravljen za modernizaciju njemačke armije nakon početka ruske invazije na Ukrajinu februara 2022. godine.

Pistorius je naveo kako je u utorak održao prve pregovore s menadžerima namjenske industrije, ali nije želio dati više detalja.

“Taj sastanak je bio o tome da se uvidi šta ko može uraditi i šta obje strane mogu očekivati jedna od druge“, istakao je i dodao kako je dogovoreno da se ovakvi sastanci održavaju na regularnoj bazi u budućnosti.

Izvor: Agencije