Brazil u Atlantiku potapa nekadašnji nosač aviona Foch

“Teglenje broda je rizično, a i trup je oštećen (…) i jedino je rješenje kontrolirano potapanje”, saopćili su brazilska mornarica i ministarstvo odbrane. 

Trup broda dugog 266 metara, između ostalog, sadrži azbest i otrovne boje (Reuters)

Brazilske vlasti odlučile su potopiti u Atlantiku nekadašnji nosač aviona Foch koji je bio ponos francuske mornarice, a poslije je prodan Brazilu, a eklozi kritiziraju takvo rješenje za ukleti brod koji nijedna luka nije htjela primiti i koji je, upozoravaju, toksičan, javlja Hina.

“Teglenje broda je rizično, a i trup je oštećen (…) i jedino je rješenje kontrolirano potapanje”, saopćili su brazilska mornarica i ministarstvo odbrane.

Odluka je sporna jer je trup boda dug 266 metara ispunjen magnetima, poliklorirani bifenili (PCB) što je zabranjeno od 1987., te živom i drugi toksičnim tvarima koje su visoko rizične za živi svijet u moru, navode organizacije za zaštitu okoliša.

Bio dio francuske mornarice

Nosač aviona Foch desetljećima je bio predvodnik francuske mornarice prije nego što ga je 2000. godine kupio Brazil.

Izbačen je iz upotrebe 2018. godine, ali nije mogao biti rastavljen.

Sada se probija kroz more do svog konačnog odredišta, gdje će biti torpediran ili potopljen.

Francuski časopis Le Point, koji je prenio vijest, kaže da ga je brazilska mornarica, koja je kupila ovaj divovski brod i nazvala ga “Sao Paulo”, razoružala 2018. godine, nakon što se umorila od pokušaja da osigura primanje broda u aktivnu službu.

Čekala se odluka vlasti Brazila

Brod je trebao biti rastavljen 2021. godine u Turskoj, u brodogradilištu Sok Denizcilik, specijaliziranom za rastavljanje brodova koji su izašli iz upotrebe, koje ga je kupilo za otpad.

Međutim, vlada u Ankari odbila je dopustiti nosaču pristajanje u svojim vodama zbog otrovnih tvari koje sadrži.

Po povratku u Južnu Ameriku, Brazil mu je zabranio napuštanje njegovih voda i pristup vojnim i civilnim lukama.

Od kraja 2022. godine ovaj brod se vrti uz obalu Brazila, a vuče ga nizozemska kompanija, koju je platilo tursko brodogradilište, čekajući odluku brazilskih vlasti.

Početkom januara 2023. godine brod se počeo udaljavati od obala bez dopuštenja, pa je agencija za zaštitu okoliša u Brazilu intervenirala i zatražila od brazilske mornarice da intevenira, koja je potom objavila da je preuzela kontrolu nad svojim bivšim brodom, ne navodeći više detalja.

Sadrži azbest i otrovne boje

Trup broda dugog 266 metara, između ostalog, sadrži azbest i otrovne boje.

Prema mnogim ekološkim organizacijama, brazilska mornarica se sprema brod potopiti ili dići u zrak, što zabrinjava ove organizacije, koje strahuju da će rješavanje pitanja “otrovnog paketa” u Atlantskom okeanu dovesti do ekološke katastrofe.

Stoga su apelirale na brazilskog predsjednika Lulu da Silvu da intervenira kako bi se “Sao Polo” odmah vratio u Rio de Janeiro, gdje bi se na siguran način zbrinuli ostaci broda.

Izvor: Agencije