Australija kaže da nema mjesta za kralja Charlesa III na novoj novčanici

Centralna banka kaže da će novi dizajn odati počast ‘kulturi i historiji prvih Australaca’.

Odluka da se sa novčanice izostavi kralj Charles III znači da se monarh više neće pojavljivati ni na jednoj australskoj papirnoj valuti (AP)

Nova australska novčanica od pet dolara (vrijednost od 3,50 američkih dolara) imat će dizajn u čast domorodačkom narodu zemlje, zamjenjujući portret britanskog monarha koji je ranije bio na novčanici, piše Al Jazeera English.

Rezervna banka Australije, centralna banka Australije, saopštila je da će dizajn koji naglašava “kulturu i historiju prvih Australaca” biti razvijen u konsultaciji sa starosjedilačkom zajednicom i da će vjerovatno potrajati nekoliko godina. Australijski parlament će se i dalje pojavljivati na drugoj strani novčanice, dodaje se.

“Ovaj novi dizajn će zamijeniti portret Njenog Veličanstva kraljice Elizabete II”, navodi banka u saopštenju na svojoj web stranici u četvrtak.

Odluka da se sa novčanice izostavi njen nasljednik kralj Charles III znači da se monarh više neće pojavljivati ni na jednoj australskoj papirnoj valuti.

Centralna banka je saopštila da je ažuriranje uslijedilo nakon razgovora s vladom premijera Anthony Albanesea, koja je podržala promjenu.

Blagajnik Jim Chalmers rekao je da je promjena prilika da se uspostavi dobar balans.

“Monarh će i dalje biti na kovanicama, ali novčanica od pet dolara govorit će više o našoj historiji i našem naslijeđu i našoj zemlji, i ja to vidim kao dobru stvar”, rekao je on novinarima u Melbourneu.

Domorodački narodi na brojnim novčanicama

Britanski monarh je šef australske države, što je uglavnom ceremonijalna uloga, ali nakon smrti kraljice Elizabete prošlog septembra došlo je do obnavljanja debate o tome da li zemlja treba da postane republika.

Kultura Aboridžina i Ostrvljana Torresovog moreuza se nalazi na brojnim novčanicama.

Trenutno se na novčanici od 50 dolara (35 američkih dolara) nalazi David Unaipon – autor, aktivista, pronalazač, muzičar i propovjednik koji je bio pripadnik aborindžinskog naroda Ngarrindjeri iz Južne Australije.

Albaneseova vlada planira ključni referendum o “glasu” Aboridžina u parlamentu za autohtonu zajednicu.

Glas “za” ustavno bi ugradilo savjetodavnu grupu za vladu koju bi činili predstavnici Aboridžina i Ostrvljana Torresovog moreuza.

Očekuje se da će referendum biti održan ove godine.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada