Japan, zemlja staraca: Broj stanovnika od 75 i više godina porastao na 19,3 miliona

Od početka 2023. godine, 29 posto japanske populacije od 124,77 miliona ima 65 godina ili više, a 11,6 posto je u dobi od nula do 14 godina.

Od početka 2023. godine, 29 posto japanske populacije od 124,77 miliona ima 65 godina ili više, a 11,6 posto je u dobi od nula do 14 godina (Reuters)

Japan bi mogao biti “zemlja baka i djedova” u budućnosti, sa padom nataliteta i povećanjem starije populacije, javlja Anadolija.

U istočnoazijskoj zemlji Japanu godišnji broj rođenih pao je ispod 800.000 prvi put 2022. godine.

Od početka 2023. godine, 29 posto japanske populacije od 124,77 miliona ima 65 godina ili više, a 11,6 posto je u dobi od nula do 14 godina.

Japan je na prvom mjestu u svijetu u odnosu na ukupnu populaciju od 65 i više godina. Slijede Italija sa 24,1 posto i Finska sa 23,3 posto.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova i komunikacija za 2022. godinu, broj stanovnika od 75 i više godina porastao je na 19,3 miliona, a broj stanovnika od 65 i više godina na 36,2 miliona.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, rada i socijalne zaštite za 2021. godinu, broj osoba starijih od 100 godina u zemlji premašio je 86.000. Broj stanovnika starijih od 100 godina se povećava već 51 godinu zaredom.

Japan ‘na rubu gubitka društvenih funkcija’

Prema Nacionalnom institutu za studije stanovništva i socijalne sigurnosti, do 2040. godine, udio ljudi starijih od 65 godina će premašiti 35 posto populacije u Japanu.

Japanski premijer Kishida Fumio najavio je da je Japan “na rubu gubitka društvenih funkcija” sa padom nataliteta, te da će se ove godine fokusirati na politiku odgoja djece.

“S obzirom na održivost i inkluzivnost privrede i društva zemlje, podrška u odgoju djece je naša najvažnija politika”, rekao je Kishida.

Državna agencija za djecu i porodicu počet će s radom u aprilu.

Tateishi, koja ima troje djece i šestero unučadi, kazao je da je “najveći problem što plata ne raste, a kompanije žele da rade jeftino”.

Tvrdeći da japanska ekonomija zaostaje za razvijenim zemljama, navodi da nije bilo napretka već 30 godina.

Suganuma, 65-godišnji penzioner koji je odrastao kao jedinac, rekao je da japanska omladina želi veće plate ili da radije ide u Evropu i SAD.

Suganuma pripisuje “problem rađanja” niskim platama među Japancima, dodajući: “Motivacija mladih da se vjenčaju i imaju djecu je vrlo niska”.

“Finansijska podrška treba biti poboljšana kako bi djeca mogla živjeti bogatim životom”, rekao je Suganuma.

Mladi na brak gledaju kao na prepreku

Nabata, majka dvoje djece, rekla je da mladi Japanci na brak gledaju kao na prepreku jer znaju da neće moći da rade ono što žele ako se vjenčaju.

Žena, koja je željela da bude anonimna, rekla je, s obzirom na najnovije statističke podatke o stanovništvu koje je objavila vlada, “ako situacija ostane ovakva, Japan će biti zemlja baka i djedova”.

“Ako se predviđanja ostvare, Japan će postati zemlja starijih”, rekao je Okita (40), bivši vaspitač u vrtiću.

Konno (44), koja odgaja petoro djece, rekla je da je svoju djecu rađala u razmacima od dvije godine.

“Uvijek sam željela imati mnogo djece, bez obzira koliko ih je bilo. Moj jedini izvor motivacije bila su djeca. Naravno, moj odgoj je bio težak. Sjećam se da sam nosila dijete na leđima čak i dok sam radila posao”, kazala je Konno.

Sagovornici su saglasni da japanski državljani moraju prihvatiti da će njihova zemlja “ostariti”.

Izvor: Agencije