Novi Zeland: Sedmero mrtvih i 10.000 raseljenih u ciklonu Gabrielle

Oluja je, prije nego što se probila niz istočnu obalu Sjevernog otoka, odsjekla čitave gradove, odnijela farme, mostove i stoku te potopila kuće, zarobivši ljude na krovovima.

Komunikacija i pristup brojnim područjima i dalje su otežani (EPA)

U ciklonu Gabrielle, koji je teško pogodio Novi Zeland, poginulo je najmanje sedmero ljudi, a 10.000 ih je raseljeno nakon najveće oluje u toj zemlji posljednjih desetljeća.

Broj mrtvih porastao je tokom noći sa četvrtka na petak, nakon što je u bolnici preminuo drugi dobrovoljni vatrogasac Craig Stevens, kojeg je zahvatilo klizište u blizini Aucklanda početkom sedmice.

Vlasti upozoravaju da se moraju pripremiti za porast broja smrtnih slučajeva.

Komunikacija i pristup brojnim područjima i dalje su otežani, a poduzimaju se nadzorni letovi kako bi se ispitala šteta i identificirali oni koji bi mogli biti izolirani.

Slijedi poboljšanje vremena

Konvoji kamiona koji prevoze hranu, vodu, lijekove i gorivo kreću se u udaljena područja, a odbrambene snage koriste brodove za prevoz potrebnih stvari u područja istočne obale.

Kiri Allan, ministrica regionalnog razvoja, koja također živi u jednom od najteže pogođenih područja, rekla je za da su supermarketi sada bolje snabdjeveni, da su zalihe stizale do nekih od najizoliranijih zajednica, a da se telefonska mreža vraća u malim područjima.

“Pred nama su veliki infrastrukturni izazovi. Nakon što prođemo kroz ovaj trenutni odgovor, dobit ćemo veliki danak u smislu troškova i onoga što trebamo učiniti”, kazala je ona.

Dok su timovi za potragu i spašavanje i dalje djeluju, vrijeme se u petak počelo popravljati.

Meteorološke službe objavile su da više nemaju vremenska upozorenja i da se predviđa sunčano vrijeme za većinu Sjevernog otoka.

Izvor: Agencije