Ujgurske grupe traže od UN-a akciju protiv kineskih kršenja njihovih prava

Pokušaj Zapada da se održi rasprava o kineskom tretmanu muslimanskog stanovništva u Vijeću za ljudska prava UN-a nije prošao.

Ujgurske aktivističke grupe pozvale su tijela Ujedinjenih nacija da poduzmu mjere protiv Kine zbog njenih zloupotreba nad tom muslimanskom etničkom manjinom (EPA)

Ujgurske aktivističke grupe pozvale su tijela Ujedinjenih nacija da poduzmu mjere protiv Kine zbog njenih zloupotreba nad tom muslimanskom etničkom manjinom, nakon što su stručnjaci UN-a ove sedmice pregledali stanje ljudskih prava u Kini, prenosi Fena.

Tokom dvodnevne revizije Komiteta UN-a za ekonomska, socijalna i kulturna prava (CESCR) u Ženevi, učesnici su pitali kinesku delegaciju o postupanju zemlje prema manjinama, uključujući Ujgure u zapadnoj regiji Xinjiang, i mjerama za okončanje prisilnog rada i proizvoljnih pritvaranja, između ostalog.

Peking oštro negira zloupotrebe.

“Još jedna grupa nezavisnih eksperata UN-a izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog aktuelne brutalnosti s kojom se suočavaju Ujguri”, kazao je Omer Kanat, izvršni direktor Ujgurskog projekta za ljudska prava, u zajedničkoj izjavi sa Svjetskim kongresom Ujgura.

“I još jednom kineska vlada nastavlja da negira i odvlači pažnju od prezentiranih činjeničnih dokaza. Davno je prošlo vrijeme da sistem UN-a odgovori na sveobuhvatniji način”, kazao je.

Zatvaranje Ujgura mogao bi biti zločin protiv čovječnosti

Kineska stalna misija pri Uredu Ujedinjenih nacija u Ženevi i Komitet UN-a za ekonomska, socijalna i kulturna prava nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar poslane nakon radnog vremena.

U izvještaju koji je u augustu objavila Michelle Bachelet, tadašnja Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, nekoliko sati prije nego što je završila svoj mandat, navodi se da bi kinesko zatvaranje Ujgura i drugih muslimana moglo predstavljati zločin protiv čovječnosti.

Pokušaj Zapada da se održi rasprava o kineskom tretmanu muslimanskog stanovništva u Vijeću za ljudska prava UN-a nije, međutim, prošao.

Human Rights Watch, koji je u ponedjeljak pozvao UN da postupi po izvještaju, pridružio se nekoliko drugih grupa u pozivanju Evropske unije da odustane od, kako su nazvale, “besmislenih” pregovora o ljudskim pravima s Pekingom.

“U nedostatku izgleda za konkretan napredak, EU bi trebala prekinuti dijalog i udvostručiti svoje napore da osigura akciju UN-a u vezi s kineskom pogrešnom politikom, i tražiti odgovornost za međunarodne zločine počinjene u Xinjiangu”, kazao je Philippe Dam, direktor EU u Human Rights Watchu u saopćenju za javnost, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije