Štrajk osoblja njemačkih aerodroma pogađa stotine hiljada putnika

Otkazivanjem 2.340 letova na aerodromima u Bremenu, Dortmundu, Frankfurtu, Hamburgu, Hannoveru, Minhenu i Stuttgartu pogođeno je 295.000 putnika.

Njemački sindikat Verdi štrajk je najavio u srijedu (EPA)

Na sedam njemačkih aerodroma u petak se održava 24-satni štrajk, koji bi mogao pogoditi gotovo 300.000 putnika, dok članovi sindikata traže povećanje plata.

“Jutros su terminali prazni”, rekao je glasnogovornik aerodroma u Hamburgu, dodavši da se tamo pojavio tek mali broj od 32.000 očekivanih putnika, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Po podacima udruženja ADV Airports, otkazivanjem 2.340 letova na aerodromima u Bremenu, Dortmundu, Frankfurtu, Hamburgu, Hannoveru, Minhenu i Stuttgartu pogođeno je otprilike 295.000 putnika.

“Kada smo jutros vidjeli terminale aerodroma, više su nas podsjetili na najteže dane pandemije korona virusa nego na štrajk upozorenja”, rekao je Ralph Beisel iz ADV-a za tv kuću Bayerischer Rundfunk.

Najava ‘haotičnog ljeta’

Njemački sindikat Verdi štrajk je najavio u srijedu, uz pojašnjenje da su pregovori o kolektivnim ugovorima za osoblje zemaljske službe, zaposlene u javnom sektoru i radnike koji rade na sigurnosti zračnog prometa neznatno napredovali.

“Ako se po pitanju plata sada ništa ne poduzme, sve nas čeka još jedno haotično ljeto”, kazala je u petak za Inforadio zamjenica predsjednika Verdija Christine Behle.

“Ovo je prilika za slanje… snažnog signala.”

Štrajk se poklapa s održavanjem 59. Minhenske konferencije o sigurnosti (MSC).

Rumunski ministar vanjskih poslova, koji je trebao doputovati jednim od otkazanih letova, umjesto u Minhen, sletjet će na jedan austrijski aerodrom, a potom će se voziti više od četiri sata do Minhena kako bi stigao na konferenciju, rekao je zvaničnik rumunske ambasade u Berlinu.

Izvor: Agencije