Stoltenberg: Zapad s pažnjom prati veze Moskve i Pekinga

Rat u Ukrajini pokazuje da sigurnost nije regionalna, već svjetska, rekao je generalni sekretar NATO-a na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu.

Stoltenberg: Ono što se dešava u Europi važi za Aziju, ono što se dešava u Aziji važi za Europu (Reuters)

Zapad “pažljivo prati” bilateralne veze između Kine i Rusije, izjavio je u Minhenu šef NATO-a Jens Stoltenberg ukazujući na to da rat u Ukrajini ostavlja “svjetske posljedice”, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

“Pratimo pažljivo veze između Kine i Rusije koje rastu i jačaju. Oni djeluju zajedno, oni organiziraju vojne vježbe zajedno, oni organiziraju pomorske i zračne patrole zajedno”, rekao je generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse novinarima.

“I rat u Ukrajini pokazuje da sigurnost nije regionalna, sigurnost je svjetska”, rekao je on na margini Minhenske sigurnosne konferencije.

Više od 150 državnih predstavnika okupilo se na trodnevnoj konferenciji posvećenoj pitanjima međunarodne sigurnosti, koja se održava svake godine u Minhenu. Među njima je i kineski šef diplomatije Wang Yi koji treba otići u Moskvu poslije evropske turneje.

Susreti u Francuskoj

“Ono što se dešava u Europi važi za Aziju, ono što se dešava u Aziji važi za Europu. Znamo da Peking pažljivo prati rat u Ukrajini, jer ako predsjednik (Vladimir) Putin tamo pobijedi to će uticati na računicu i odluke donijete u Pekingu”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao kako je, kada se autoritarne vlasti približavaju i više rade zajedno, postaje još važnije da oni koji vjeruju u demokratiju i slobodu budu solidarni unutar NATO-a i sa svojim partnerima širom svijeta.

Wang Yi se u srijedu sreo u Parizu sa francuskim predsjednikom Emnanuelom Macronom i šeficom francuske diplomatije Catherine Collona.

Francuzi su ga ohrabrili da prenese poruke da se Rusija vrati za pregovarački sto i prestane bombardovanje civila, rekao je savjetnik francuskog predsjednika.

Izvor: Agencije