Sjeverna Koreja prijeti ‘neviđenim odgovorom’ zbog vojnih vježbi SAD-a

Izjava je uslijedila dok se Južna Koreja i Sjedinjene Države pripremaju za godišnje vojne vježbe u sklopu napora da se bolje suprotstave rastućim nuklearnim i raketnim prijetnjama Sjeverne Koreje.

Napetosti između dvije Koreje traju desetljećima (Reuters)

Sjeverna Koreja zaprijetila je u petak da će poduzeti “neviđeno stalne, snažne odgovore” ako Južna Koreja i Sjedinjene Države nastave s planiranim vojnim vježbama, optužujući saveznike za podizanje napetosti u regiji.

U izjavi koju je prenio državni medij KCNA, ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje također je reklo da će razmotriti dodatnu vojnu akciju ako Vijeće sigurnosti UN-a, pod utjecajem Sjedinjenih Država, nastavi s pritiskom na Pjongjang.

Izjava je uslijedila dok se Južna Koreja i Sjedinjene Države pripremaju za godišnje vojne vježbe u sklopu napora da se bolje suprotstave rastućim nuklearnim i raketnim prijetnjama Sjeverne Koreje, prenosi Reuters.

Dugogodišnja napetost

Ministarstvo odbrane iz Seula u petak je saoćilo da će Južna Koreja i Sjedinjene Države organizirati simulacijske vježbe u Washingtonu sljedeće sedmice te redovite proljetne vježbe pod nazivom Štit slobode sljedećeg mjeseca u Južnoj Koreji.

Južna Koreja nazvala je u novom dokumentu o odbrani svojeg sjevernog susjeda “neprijateljem”, što je termin koji je upotrijebila prvi puta u šest godina, signalizirajući novo zaoštravanje odnosa prema Pjongjangu.

Izvor: Agencije