Potresi pomažu sirijskoj diplomatiji: Assad se zahvalio ‘arapskoj braći’

Zemljotresi su izoliranom sirijskom vođi dali priliku da stupi u kontakt sa svojim susjedima.

Otkako su se potresi dogodili, 57-godišnjeg čelnika, koji je bio međunarodno izoliran zbog razornog rata koji je opustošio zemlju, posjetili su arapski diplomati (Reuters)

U svom prvom govoru nakon prošlosedmičnih razornih zemljotresa, sirijski predsjednik Bashar al-Assad se zahvalio drugim arapskim zemljama na pomoći i naporima za spašavanje nakon niza godina prekinutih odnosa.

Jaki zemljotresi pogodili su Tursku i Siriju 6. februara, usmrtivši gotovo 44.000 ljudi, pri čemu je povrijeđeno više hiljada osoba.

“Usred naše boli i tuge… ne bismo trebali propustiti zahvaliti svim zemljama koje su bile uz nas od prvih sati katastrofe, našoj arapskoj braći i našim prijateljima čija je pomoć u naturi i na terenu imala najveći utjecaj na jačanju naših sposobnosti i mogućnosti”, rekao je Al-Assad u govoru koji je prenosila televizija.

“Njihova pomoć imala je velik utjecaj na povećanje naše sposobnosti da se suočimo s teškim uvjetima u kritičnim satima”, dodao je Al-Assad.

Mnogi kritiziraju Assada da zemljotrese koristi u političke svrhe (Reuters)

Otkako su se potresi dogodili, 57-godišnjeg čelnika – koji je bio međunarodno izoliran zbog razornog rata koji je opustošio zemlju – posjetili su arapski diplomati i primio je pozive od nekoliko regionalnih čelnika, uključujući Egipat, Jordan i Bahrein.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi posjetio je Damask, što je prva takva posjeta od početka sirijskog sukoba. Al-Assada je također posjetio ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Sheikh Abdullah bin Zayed.

Gotovo 120 aviona prepunih humanitarne pomoći sletjelo je u zemlju, od čega gotovo polovina iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su obnovili veze sa Sirijom krajem 2018.

Saudijska Arabija je također Siriji od utorka poslala dva aviona s pomoći, prvi put u više od decenije.

Katastrofa ‘mnogo veća’ od sposobnosti

Sirijska vlada saopćila je da je broj mrtvih na teritoriju koji kontrolira iznosio 1.414 ljudi. Ujedinjeni narodi izvijestili su o više od 4.400 smrtnih slučajeva na sjeverozapadu koji drže pobunjenici.

“Magnituda katastrofe i zadaci koje bismo svi trebali preuzeti puno su veći od raspoloživih sposobnosti i mogućnosti”, rekao je Al-Assad. “Ono s čime ćemo se suočavati mjesecima i godinama, u smislu ekonomskih, društvenih i uslužnih izazova nije ništa manje važno od onoga s čime smo se suočavali prvih dana”, dodao je.

Ipak, mnogi su kritičari kazali da je sam Al-Assad godinama koristio humanitarnu pomoć i druge vidove pomoći kao oružje kako bi kaznio dijelove zemlje koje drže pobunjenici.

Čak i nakon prošlosedmičnih potresa, pomoć je sporo pritjecala na sjeverozapad koji drži opozicija. Prvi humanitarni konvoj UN-a prešao je 9. februara na tada jedinom odobrenom graničnom prelazu, Bab al-Hawu.

U srijedu – devet dana nakon potresa – UN-ov konvoj s humanitarnom pomoći prošao je kroz Bab al-Salam nakon što je Al-Assad odobrio korištenje dva dodatna prijelaza iz Turske.

Međutim, čelnik spasilačke grupe Bijelih kaciga koju vodi sirijska opozicija osudio je odluku UN-a da od Al-Assada zatraži odobrenje za granične prelaze, rekavši da mu je to omogućilo da ostvari “političku korist”.

“Ovo je šokantno i zapanjeni smo kako se UN ponaša”, rekao je Raed al-Saleh.

Sjedinjene Američke Države također su iz strogih sankcija nametnutih Siriji izuzele pomoć za posljedice zemljotresa u toj zemlji na period od šest mjeseci.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada