Širi se štrajk medicinskih sestara u Engleskoj, u martu i željeznice

Štrajkovi su prekinuti u Walesu i Škotskoj nakon ponude povećanja plata no vlada konzervativnog premijera Rishija Sunaka, koji je nadležna za Englesku, odbija njihove zahtjeve da plate poveća.

Osim medicinskih sestara, strojovođe ili neki drugi javni sektori prekinuli su rad više navrata zadnjih mjeseci tražeći veće plate zbog rekordne inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu (Reuters)

Štrajk engleskih medicinskih sestara koje traže znatne povišice i bolje uvjete rada širi se na nove službe,  uključivo hitnu, a novu industrijsku akciju sredinom marta najavio je i sindikat zaposlenih na željeznici, prenosi Hina.

“Teška srca zatražila sam još više medicinskih sestara da se pridruže borbi”, rekla je glavna tajnica vodećeg sindikata Royal College of Nursing (RCN), Pat Cullen.

“Ne samo da će štrajkovi duže trajati već više neće biti pošteđen nijedan odjel javnog zdravstva (NHS)”, rekla je, kao prenosi AFP.

Članstvo je ogorčeno zbog stalnog odbijanja vlade da odgovori na njihove zahtjeve nakon pet mjeseci demonstracija, rekla je Cullen.

Štrajkovi su prekinuti u Walesu i Škotskoj

Sljedeći štrajk trajat će 48 sati bez prestanka od 1. marta ujutro, a prethodni su trajali najviše 12 sati.

Sada će prvi put medicinske sestre koje rade u hitnim službama, na intenzivnoj skrbi, onkologiji i drugim odjelima koji se dosad nisu uključili, sudjelovati u akciji. Broj sestara koje će raditi bit će “sveden na apsolutni minimum”, navodi RCN.

Štrajkovi su prekinuti u Walesu i Škotskoj nakon ponude povećanja plata no vlada konzervativnog premijera Rishija Sunaka, koji je nadležna za Engelsku, odbija njihove zahtjeve da plate poveća već ovu godinu.

Osim medicinskih sestara, strojovođe ili neki drugi javni sektori prekinuli su rad više navrata zadnjih mjeseci tražeći veće plate zbog rekordne inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Inflacija je bila veća od 10 posto u januaru.

Najavljen štrajk u britanskim željeznicama

Štrajk diljem zemlje najavili su i zaposlenici britanskih željeznica za 16. mart.

Sindikat britanskih željeznica RMT najavio je da će deseci hiljada njegovih članova sudjelovati u štrajku 16. marta zbog dugotrajnog spora o platama.

Zaposlenicima nije ponuđen novi dogovor o platama i poboljšanje uvjeta i sigurnosti na radu, rekao je generalni sekretar RMT-a Mick Lynch.

Zbog toga “naši članovi kreću u trajnu i ciljanu industrijsku akciju idućih nekoliko mjeseci”, rekao je.

Izvor: Agencije