SAD završio potragu za ostacima kineskog balona kod Južne Karoline

Posljednji komadi ostataka se prenose u laboratoriju FBI-ja u Virginiji, zbog kontraobavještajne provjere.

Američka vojska oborila je navodni kineski špijunski balon iznad Atlantskog okena 4. februara (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su uspješno završile potragu za ostacima kineskog balona ispred obala Južne Karoline, kojeg je 4. februara oborio avion američke vojske.

Posljednji komadi ostataka se prenose u laboratoriju Saveznog istražnog biroa (FBI) u Virginiji, zbog kontraobavještajne provjere, kao što je učinjeno i sa prethodnim površinskim i podzemnim ostacima koji su pronađeni, saopćila je  Sjeverna komanda američke vojske, prenosi Reuters.

Plovila američke Mornarice i Obalske straže napustila su oblast pretrage u primorju Južne Karoline, a perimetri zračne i pomorske sigurnosti su ukinuti, navedeno je u saopćenju, prenosi Tanjug.

SAD insistira da je balon ‘špijunski’

Američka vojska oborila je navodni kineski špijunski balon iznad Atlantskog okena 4. februara.

Pentagon je saopćio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dijela SAD-a.

Balon je viđen iznad Kansas Cityja u Missouriju, a primjećen je i iznad Sjeverne Karoline, prema meteorološkoj agenciji AccuWeather.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova saopćio je da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada