Rusija iz odmazde protjeruje diplomate Austrije

Države Zapadne Evrope i Rusija su u više navrata uzajamno protjerivale diplomate otkako je Moskva napala Ukrajinu prije gotovo godinu dana.

Nehammer je danas odbacio tvrdnju Moskve da Austrija više nije neutralna (Reuters)

Moskva je tražila od četvorice austrijskih diplomata da napuste Rusiju što je mjera odmazde zbog nedavnog protjerivanja četvorice ruskih diplomata iz Beča, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Austrija je optužila ruske diplomate za špijunažu, a kancelar Karl Nehammer je u petak izjavio da njihovo protjerivanje 2. februara znači da Austrija neće nijemo posmatrati špijunažu na svom tlu “i zloupotrebu njenog gostoprimstva”.

Najavljujući protjerivanje austrijskih diplomata, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je u srijedu austrijsku mjeru protiv ruskih diplomata ocijenilo kao “neprijateljsku i nerazumnu”, te postavilo pitanje “raniju poziciju (Austrije) kao nepristrasne i neutralne”.

Nehammer je danas odbacio tvrdnju Moskve da Austrija više nije neutralna.

Raniji progon

Države Zapadne Evrope i Rusija su u više navrata uzajamno protjerivale diplomate otkako je Moskva napala Ukrajinu prije gotovo godinu dana.

Austrija, članica Europske unije koja vodi politiku neutralnosti, isprva je bila uzdržana prema ideji protjerivanja, ali je u aprilu 2022. pod pritiskom javnosti i partnera iz EU ipak protjerala četvoricu ruskih diplomata.

Beč je sada protjeranim ruskim diplomatama dao sedmicu dana da napuste Austriju, a Moskva je austrijskim diplomatama rekla da do 23. februara napuste Rusiju.

Moskva je optužila vlasti u Beču da ruskim zvaničnicima otežavaju da dođu do viza za dolazak, “što je u suprotnosti sa obavezama Austrije kao domaćina međunarodnih skupova”

Izvor: Agencije