Južnokorejski ministar poriče masakre u Vijetnamskom ratu

Ministar tvrdi da je sudska presuda u korist preživjele Vijetnamke obeščastila južnokorejske vojnike jer su proglašeni odgovornim za masakr vijetnamskih seljaka.

Južna Koreja poslala je više od 320.000 vojnika u Vijetnam, što je bio najveći strani kontingent koji se borio uz američku vojsku (AP)

Južnokorejski ministar odbrane rekao je da vojnici njegove zemlje nisu masakrirali civile tokom Vijetnamskog rata 1960-ih i najavio je da će se vlada žaliti na presudu kojom se nalaže isplata odštete Vijetnamki koja je bila žrtva pucnjave za koju su okrivljeni južnokorejski marinci 1968. godine.

Ministar Lee Jong-sup rekao je parlamentarnom odboru u petak da je njegovo ministarstvo sigurno da “apsolutno nije bilo masakra koje su počinile naše trupe” tokom Vijetnamskog rata, a sudska odluka nanijela je štetu časti južnokorejskih vojnika.

“Ne možemo se složiti s presudom… Razgovarat ćemo sa srodnim agencijama kako bismo odredili naš sljedeći pravni korak”, rekao je Lee na pitanje o nedavnoj presudi Centralnog okružnog suda u Seulu.

Sud je naložio vladi da plati 30 miliona vona (oko 23.000 dolara) 62-godišnjoj Nguyen Thi Thanh, koja je preživjela ranjavanje iz vatrenog oružja u stomak, ali je izgubila pet članova porodice, majku i dvoje braće i sestara – nakon što su je južnokorejski marinci uništili selo Phong Nhi u centrlnom cijelu Vijetnama 12. februara 1968. godine.

Thanh je rekla da je u vrijeme masakra imala samo osam godina i da joj je južnokorejski vojnik pucao u stomak zbog čega je morala provesti gotovo godinu u bolnici.

Prema dokumentima američke vojske i preživjelima, više od 70 ljudi ubijeno je tog dana kada su južnokorejski marinci navodno pucali na nenaoružane civile dok su okupirali Phong Nhi i obližnji Phong Nhut. Događaj je uslijedilo nakon što je najmanje jedan južnokorejski vojnik povrijeđen u neprijateljskoj paljbi.

Južnokorejski marinci navodno pucali na nenaoružane civile (AP)

Presuda od 7. februara je prvi put da je južnokorejski sud proglasio vladu odgovornom za masovna ubistva vijetnamskih civila tokom rata, te bi mogla otvoriti put sličnim tužbama.

Južna Koreja, kojom su tada vladali antikomunistički vojni čelnici, poslala je više od 320.000 vojnika u Vijetnam, što je bio najveći strani kontingent koji se borio uz američku vojsku.

Dodijelivši odštetu Thanh, sud je odbacio tvrdnje vlade da nema uvjerljivih dokaza da su južnokorejske snage odgovorne za masakr. Vladini advokati su sugerirali da bi krivci mogli biti vijetnamski komunistički borci prerušeni u južnokorejske uniforme.

Advokati su također bili neuspješni u argumentaciji da su ubistva civila bila neizbježna jer su južnokorejske trupe imale posla s pobunjenicima koji su se često miješali s vijetnamskim seljacima.

Lee je ponovio te vladine argumente tokom parlamentarne sjednice u petak, rekavši da je situacija u to vrijeme bila “vrlo komplikovana”.

‘Ratni zločin koji ne može biti opravdan’

Advokati Thanh tvrdili su da nema načina da se opravdaju ubistva kada su južnokorejski veterani koji su govorili o pucnjavi rekli da se nisu suočili sa značajnim otporom ili agresijom seljaka, koji su okupljeni i u koje je otvorena vatra iz neposredne blizine.

Južnokorejsko ministarstvo pravosuđa, koje zastupa vladu u tužbama, reklo je da će pomno ispitati sudsku presudu i razgovarati o njoj s povezanim agencijama, uključujući Ministarstvo odbrane, prije nego što odluči hoće li se žaliti.

Novine Korea Times objavile su uvodnik nedugo nakon sudske presude u korist Thanh u kojem su pozvale vladu da prizna zločine tokom Vijetnamskog rata.

“Da, mnogi korejski vojnici su ubijeni i ranjeni u Vijetnamu zbog politike vlade. Neki još pate od posljedica”, pišu novine.

“Međutim, ubijanje nenaoružanih civila, uključujući žene i djecu, je ratni zločin koji ne može biti opravdan ni pod kakvim okolnostima. Izvršna vlast mora priznati ono što mora priznati – i izviniti se i nadoknaditi štetu.”

Izvor: Al Jazeera i agencije