Evropski parlament traži strategiju za dvostruko veće korištenje bicikla

Korištenje bicikla postalo je toliko popularno, da se proizvođači bore da zadovolje potražnju.

Zastupnici EP-a predlažu da se 2024. godina proglasi Evropskom godinom korištenja bicikla (EPA)

Zastupnici Evropskog parlamenta jednoglasnom odlukom zatražili su od Evropske komisije razvoj strategije EU-a za promociju korištenja bicikla kao prevoznog sredstva, s ciljem da se u Evropi do 2030. udvostruči broj kilometara pređenih biciklom.

Rezolucija kojom je to zatraženo od Komisije dobila je podršku brojnih političkih grupa u EP-u, što se ne događa često, piše AFP a prenosi Beta.

Francuska ekološkinja Karima Delli, predsjednica Odbora EP-a za transport, rekla je na sjednici EP-a u Strasbourgu da je korištenje bicikla “postalo toliko popularno, da se proizvođači bore da zadovolje potražnju”.

“Želimo evropsku biciklističku strategiju”, kazala je ona, kao podnositeljka neobavezujuće rezolucije prihvaćene na plenarnoj sednici.

Zastupnici EP-a traže od Evropske komisije i država članica EU “da podrže proizvodnju bicikala i električnih bicikala i komponenti napravljenih u Evropi” da bi se “podsticala konkurentnost” tog sektora, i pozivaju na “jačanje stručne obuke” da bi se “promovisala kvalitetna radna mesta” u toj industriji.

EP je pozvao svih 27 članica EU-a da smanje PDV na prodaju, iznajmljivanje i popravku bicikala što bi, po računici zastupnika, omogućilo da se do 2030. godine “udvostruči broj radnih mjesta u tom sektoru i dostigne milion”, dijelom i privlačenjem radnika drugih sektora i njihovom prekvalifikacijom.

Bolji uvjeti za bicikliste

EP takođe poziva države i lokalne vlasti da “značajno povećaju ulaganja” u izgradnju staza za bicikle i da spriječe krađu bicikala povećanjem broja sigurnih parkinga, posebno na željezničkim stanicama i u novim stambenim naseljima.

Zastupnici EP-a predlažu i da se 2024. godina proglasi “Evropskom godinom korištenja bicikla”.

Usvojena rezolucija EP-a prva je isključivo o korištenju bicikla i obuhvata sve aspekte te teme.

Uz poziv Evropskoj komisiji da razvije posebnu evropsku strategiju korištenja bicikla, rezolucijom se od tog tijela traži i da konstatuje da je korištenje bicikla postalo potpuno razvijen način prevoza i da ga stavi u ravnopravan položaj sa ostalim vidovima prevoza.

Bicikl, navodi se u rezoluciji, može biti pristupačna transportna alternativa posebno za ekonomski ugrožene društvene grupe kojima su teško dostupni drugi vidovi prevoza. Rezolucija stoga poziva države članice i lokalne aktere da razviju sisteme podrške da bi se tom stanovništvu olakšala kupovina bicikala ili učešće u sistemima javnog korištenja bicikala.

Navodi se i to da korištenje bicikla doprinosi “Zelenoj tranziciji EU-a” smanjenjem zagušenja ulica i puteva i smanjenjem zagađenja bukom, a pošto nema izduvnih gasova, doprinosi i poboljšanju kvaliteta zraka, posebno u gradovima.

Bicikl ima i važnu ulogu u poboljšanju zdravlja stanovništva jer donosi više fizičke vježbe i jer je zrak čistiji za sve, a doprinosi i ekonomskom rastu otvaranjem novih, “zelenih radnih mjesta” i podsticanjem “cirkularne ekonomije”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada