EU ukida testiranja na covid za putnike iz Kine

Zdravstveni stručnjaci iz 27 zemalja članica EU-a dogovorili su se na sastanku da će do kraja februara ukinuti uvjet da putnici u dolasku iz Kine predoče negativan covid test prije ulaska u EU.

Članice EU-a su se 4. januara dogovorile da će provoditi nasumična testiranja za putnike iz Kine (Reuters)

Članice Evropske unije dogovorile su se da će ukinuti ograničenja zbog COVID-19 prema putnicima izi Kine, a koja su bila uvedena kao zaštitna mjera protiv mogućih novih sojeva korona virusa nakon kineskog otvaranja koje je potaknulo rast broja oboljelih, prenosi Hina.

Zdravstveni stručnjaci iz 27 zemalja članica EU-a dogovorili su se na sastanku da će do kraja februara ukinuti uslov da putnici u dolasku iz Kine predoče negativan covid test prije ulaska u EU, reklo je švedsko predsjedništvo EU-a

Nadalje, dogovorili su se da će do sredine marta ukinuti nasumično testiranje putnika iz Kine.

Saglasne i zemlje koje nisu članice EU-a

S potezima su se saglasile i države koje nisu u EU, ali su u šengenskoj zoni slobodnog putovanja – Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska.

Članice EU-a su se 4. januara dogovorile da će provoditi nasumična testiranja za putnike iz Kine, nekoliko dana prije nego što je Kina ublažila mjere ograničenja u pandemiji koje su bile među najoštrijima u svijetu.

Mjere EU-a služile su samo kao preporuka zemljama članicama. Neke članice poput Francuske i Italije, nametnule su obavezne covid testove i sekvenciranje virusa za putnike iz Kine iako je Italija olakšala kontrole krajem januara.

Izvor: Agencije