Doktori zaključili da je Biden zdrav i sposoban za dužnost

Trosatni tretman u Nacionalnom vojnom medicinskom centru ‘Walter Reed’ u Washingtonu bio je drugi opsežni pregled od kako je predsjednik SAD-a preuzeo dužnost u januaru 2021.

Zdravstveni pregled se pomno pratio jer se očekuje da Joe Biden najavi kandidaturu za drugi predsjednički mandat (Reuters)

Doktori su američkog predsjednika Joea Bidena (80) u četvrtak proglasili zdravim i “sposobnim za dužnost”, nakon pregleda u kojem su mu uklonjene lezije sa prsnog koša, a utvrđeno je i da nema posljedica dugotrajnog COVID-19, nakon što je prošle godine bio pozitivan na korona virus.

“Predsjednik ostaje sposoban za dužnost i u potpunosti može izvršavati sve svoje odgovornosti bez ikakvih izuzeća ili prilagodbi”, rekao je doktor Bijele kuće Kevin O'Connor u sažetku zdravstvenog nalaza.

“Biden je zdrav, snažan 80-godišnji muškarac”, napisao je.

Zdravstveni pregled se pomno pratio jer se očekuje da Biden najavi kandidaturu za drugi predsjednički mandat.

U sažetku je navedeno da Biden nije imao nikakve simptome dugotrajnog COVID-19 i da se njegov ukočen hod nije pogoršao od posljednjeg pregleda.

Trosatni pregled u Nacionalnom vojnom medicinskom centru “Walter Reed” u vašingtonskom predgrađu Bethesda bio je njegov drugi opsežni pregled odkako je preuzeo dužnost u januaru 2021.godine.

‘Prestar da vodi američku vladu’

Prethodni sistematski pregled obavio je 19. novembra 2021. godine, uključujući kolonoskopiju pod općom anestezijom, a rezultati pregleda tada su pokazali da je “zdrav, snažan, 78-godišnji muškarac”.

Uklonjen mu je polip sa debelog crijeva i korigirana dioptrija kontaktnih leća.

Biden je najstarija osoba koja obnaša dužnost predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i zbog te činjenice propituje se njegova sposobnost.

Tri četvrtine Amerikanca, uključujući više od polovine demokrata i velika većina republikanaca, smatraju da je Biden prestar da vodi američku vladu, prema anketi Reuters/Ipsos provedenoj od 6. do 13. februara.

Usprkos slabim rezultatima anketa, Biden već neko vrijeme najavljuje da se namjerava ponovno kandidirati, što bi ga moglo dovesti do novog okršaja s prethodnikom Donaldom Trumpom, koji je svoju kandidaturu već potvrdio.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada