Bugarska odustaje od uvođenja eura početkom 2024.

Najsiromašnija članica Europske unije teži većim ulaganjima i kreditnoj sigurnosti, ali se bori s političkom krizom.

Velkova je rekla novinarima u petak da država ne ispunjava kriterije povezane s inflacijom niti je usvojila potrebne zakonske izmjene (Reuters)

Bugarska odustaje od ciljanog datuma uvođenja eura u januaru 2024. godine pošto ne ispunjava neke kriterije, ali će se nastojati pridružiti zajedničkoj valuti Europske unije do 2025. ili ranije, rekla je ministrica financija Rositsa Velkova.

Bugarska, najsiromašnija članica EU-a, namjeravala se pridružiti eurozoni početkom 2024. pošto teži većim ulaganjima i kreditnoj sigurnosti, ali se bori s političkom krizom, , prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

U aprilu ide na izbore peti put u dvije godine, navode agencije.

Uticaj na kreditni rejting

Velkova je rekla novinarima u petak da država ne ispunjava kriterije povezane s inflacijom niti je usvojila potrebne zakonske izmjene.

“Nismo ispunili obećanja koja smo dali kada smo se pridružili ERM-2 i ne ispunjavamo kriterije inflacije”, rekla je ministrica.

Upozorila je kako bi izostanak jasnoće oko cilja ulaska u eurozonu u idućih pola godine mogao negativno utjecati na kreditni rejting zemlje. Dodala je da bi Bugarska, ukoliko ispuni kriterije, mogla ostvariti cilj ulaska u eurozonu najranije sredinom iduće godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada