Teheran demantira američke tvrdnje da se vođa Al Kaide nalazi u Iranu

Šef iranske diplomatije pozvao je zvaničnike Bijele kuće da ‘prekinu neuspjelu igru iranofobije’.

Seif al-Adel je visokorangirani član Al Kaide za čije je ubistvo raspisana nagrada od deset miliona dolara (EPA)

Iran je demantovao američke tvrdnje da se vođa Al Kaide Seif al-Adel nalazi u toj zemlji, objavio je ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian na Twitteru u četvrtak, dan nakon što se Washington uskladio sa saopćenjem UN-a u kome se navodi da se Adel nalazi u Iranu.

“Savjetujem zvaničnicima Bijele kuće da prekinu neuspjelu igru iranofobije, čineći vijesti o vođi Al Kaide smiješnim i povezujući ga s Iranom”, napisao je Amirabdollahian.

Seif al-Adel, bivši oficir egipatskih specijalnih snaga koji je visokorangirani član Al Kaide za čije je ubistvo raspisana nagrada od deset miliona dolara, sada je “nesporni” vođa ove grupe, objavio je Reuters, pozivajući se na izvještaj UN-a.

Američki State Department saopćio je u srijedu da se, u skladu s procjenama UN-a, Seif al-Adel nalazi u Iranu.

Bombaški napadi

Adela je u novembru 1998. godine savezna velika porota optužila za ulogu u bombaškim napadima na američke ambasade u Tanzaniji i Keniji u kojima su ubijena 224 civila i ranjeno je više od 5.000 drugih.

Nakon afričkih bombaških napada, bivši potpukovnik egipatske vojske preselio se u jugoistočni Iran, gdje je živio pod zaštitom Islamske revolucionarne garde te zemlje, navodi se u programu Nagrada za pravdu američkog State Departmenta.

Njega i druge vođe Al Kaide Iran je u aprilu 2003. stavio u kućni pritvor, da bi oslobodio njega i još četvoricu u zamjenu za iranskog diplomatu koji je otet u Jemenu.

Izvor: Agencije