Susret Scholza i Bidena početkom marta u Washingtonu

Biden i Scholz sastat će se nedugo nakon prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, a razgovarat će o naporima da se pomogne Kijevu povećanjem troškova rata za Rusiju putem sankcija i kontrole izvoza.

Scholz je prošle sedmice izjavio da želi da produbi ekonomske veze sa SAD-om (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz sastat će se 3. marta sa američkim predsjednikom Joe Bidenom u Washingtonu, što će biti njegova prva posjeta Bijeloj kući od napada Rusije na Ukrajinu, najavila je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

“Posjeta kancelara je prilika da se ponovo potvrde duboke prijateljske veze između SAD-a i našeg NATO saveznika Njemačke”, rekla je Jean-Pierre.

Kako je navela, Biden i Scholz sastat će se nedugo nakon prve godišnjice napada Rusije na Ukrajinu, a razgovarat će o naporima da se pomogne Kijevu povećanjem troškova rata za Rusiju putem sankcija i kontrole izvoza, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Razgovor o sigurnosnim problemima

“Oni će razgovarati i o saradnji na važnim regionalnim i globalnim sigurnosnim problemima, uključujući izazove koje postavlja Kina, kao i saradnji na području Indo-Pacifika”, rekla je Jean-Pierre.

Očekuje se da će Scholz i Biden razgovarati i o nesuglasicama koje su nastale između Njemačke i drugih evropskih zemalja s jedne i SAD-a sa druge strane, kada je riječ o američkom Planu o smanjenju inflacije.

Scholz je prošle sedmice izjavio da želi da produbi ekonomske veze sa SAD-om, ali da bi Washington trebalo da povuče pravila koja evropske kompanije stavlja u neravnopravan položaj na tržištu u poređenju sa, kako je naveo, Kanadom i Meksikom.

Reuters podsjeća da će se Scholz ove sedmice sastati sa potpredsjednicom SAD-a Kamalom Harris na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu.

Izvor: Agencije