Stoltenberg u Ankari: Sada je vrijeme da primimo Švedsku i Finsku

Generalni sektear NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u Ankari da se ‘odmah’ integriraju Švedska i Finska, čije kandidature za NATO blokira Turska.

'Glavno pitanje nije hoće li pristupanje Finske i Švedske biti ratificirano zajedno, nego da to bude što prije', rekao je Stoltenberg (Anadolija)

Generalni sektear NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u četvrtak u Ankari da se “odmah” integriraju Švedska i Finska, čije kandidature za NATO blokira Turska.

“Sada je vrijeme da se ratificira istovremeno primanje Finske i Švedske za članice NATO-a”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, prenosi Hina.

Ministar Cavusoglu rekao je da bi Turska mogla razmotriti zasebno finsku i švedsku kandidaturu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan djelomično se protivi švedskoj aplikaciji jer kaže da ta zemlja pruža utočište pripadnicima Radničke stranke Kurdistana, koju Turska, EU i drugi smatraju terorističkom grupom.

No početkom februara rekao je da bi turski parlament mogao ratificirati ulazak Finske, ali ne i Švedske.

Stoltenberg, koji je u Tursku stigao kako bi dao podršku nakon katastrofalnog potresa koji je 6. februara pogodio tu zemlju i susjednu Siriju, prvi je put u utorak javno iznio hipotezu o mogućem ulasku Finske prije Švedske.

Glavno pitanje

“Glavno pitanje nije hoće li pristupanje Finske i Švedske biti ratificirano zajedno, nego da to bude što prije”, rekao je na sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu. “Uvjeren sam da će pristupanje obiju zemalja biti ratificirano i naporno radim na tome da to bude što je moguće prije”, rekao je tom prilikom.

Turski šef diplomatije je rekao da “ne bi bilo realno reći da je Švedska u potpunosti ispunila svoje obaveze koje proizlaze iz protokola sporazuma” potpisanog u juna prošle godine između Turske, Švedske i Finske.

Izrazio je spremnost da Turska procijeni proces pristupa Finske NATO-u odvojeno od onoga Švedske.

Čelnici 30 zemalja NATO-a pozvali su Švedsku i Finsku da se priključe savezu na samitu u Madridu u julu 2022.

Trideset zemalja potpisalo je protokol o pristupanju, a 28 ratificiralo, sve osim Turske i Mađarske.

Odluka švedskih vlasti iz januara da dopuste protest ispred turske ambasade u Stockholmu – kada je spaljen Kur'an – izazvala je bijes u Ankari koja je zaustavila pregovore i odgodila trostrani sastanak predviđen za februar.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada