Moldavija: Parlament potvrdio prozapadnu vladu

Novi premijer Dorin Rečean obećao je da će pokrenuti ekonomiju i zacrtati put prema Evropskoj uniji.

Bivši ministar unutrašnjih poslova i savjetnik predsjednice, Rečean je dobio podršku 62 od 101 zastupnika u parlamentu (Reuters)

Parlament Moldavije potvrdio je prozapadnu vladu na čelu s premijerom Dorinom Rečeanom koji je obećao da će pokrenuti ekonomiju i zacrtati put prema Evropskoj uniji.

Kako navodi Reuters, Rečeana je predsjednica Maja Sandu predložila da zamijeni Nataliju Gavrilitu, čija je vlada podnijela ostavku nakon 18 mjeseci na funkciji, koje su obilježile ekonomska previranja i navodna uplitanja Rusije u unutrašnju politiku Moldavije, prenosi Tanjug.

Bivši ministar unutrašnjih poslova i savjetnik predsjednice, Rečean je dobio podršku 62 od 101 zastupnika u parlamentu, nakon što je predstavio smjernice svoje politike u programu nazvanom “Prosperitetna, sigurna, evropska Moldavija”.

“Želimo biti u sigurnom svijetu u kojem se poštuju međunarodni ugovori, u kojem se problemi između zemalja rješavaju dijalogom, u kojem postoji poštovanje prema malim zemljama. Želimo biti punopravna članica EU-a”, ističe se u političkom programu.

Rečean je rekao da planira nastavak puta Moldavije ka Evropskoj uniji i dodao da će prioriteti njegove vlade biti red i disciplina, oživljavanje ekonomije, mir i stabilnost.

Moldavska premijerka Natalija Gavrilica podnijela je prošle sedmice ostavku, što je, prema ustavu te zemlje, znači da je pala cijela vlada.

Strah od ruske invazije

Moldavija je u fokusu svjetske pažnje od kraja prošle godine, nakon što je šef moldavske obavještajne službe rekao da postoji “vrlo visok” rizik od nove ruske ofanzive prema istoku njegove zemlje, te da Moskva i dalje ima za cilj osigurati kopneni koridor kroz Ukrajinu do otcijepljene moldavske regije Transnistria.

“Pitanje nije hoće li Ruska Federacija poduzeti novi prodor prema teritoriji Moldavije, već kada će to učiniti”, rekao je Alexandru Musteata.

Izvor: Agencije