Video: Ciklon Gabrielle razorio sjever Novog Zelanda

Ciklon koji je proteklih dana opustošio sjever otočne zemlje polako se povlači, ali je za sobom ostavio četvero mrtvih, među kojima je i jedno dijete.

Ciklon Gabrielle, koji je proteklih dana opustošio sjever Novog Zelanda, polako se povlači, ali je za sobom ostavio četvero mrtvih, među kojima je i jedno dijete, kao i više od 10.000 raseljenih lica i veliku materijalnu štetu od poplava.

Mnoge oblasti, gotovo 160.000 domaćinstava, i dalje su bez električne energije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Policija je dobila informacije o više od 1.440 ljudi nestalih u poplavama, ali vjeruje da će većina njih biti pronađena.

Premijer Novog Zelanda Chris Hipkins je prenio “duboku zabrinutost policije” zbog sudbine nestalih.

Vanredno stanje u cijeloj zemlji

Ciklon Gabrielle, koji je pogodio sjever Novog Zelanda, prinudio je ljude u pogođenim oblastima da plivaju iz poplavljenih domova kako bi se spasili od poplava.

Vlada Novog Zelanda je u utorak proglasila vanredno stanje u cijeloj zemlji, što se desilo tek treći put u historiji Novog Zelanda.

Hipkins je izjavio da je sadašnja katastrofa u ovoj zemlji koja je posljedica vremenskih neprilika najveća u ovom stoljeću.

Izvor: Agencije