Šta stoji iza novog zaoštravanja odnosa Moldavije i Rusije?

Predsjednica Moldavije Maia Sandu je optužila Rusiju da planira nasilno svrgnuti proevropski vrh zemlje uz pomoć sabotera, što Kremlj poriče.

Pokušaj Kremlja da donese nasilje u našu zemlju neće uspjeti, rekla je moldavska predsjednica (AP)

Čini se da su odnosi Rusije i Moldavije sve zategnutiji, nakon što je predsjednica Maia Sandu okrivila Moskvu za zavjeru da silom svrgne vladu njene zemlje kako bi ugasila težnje za pridruživanjem Evropskoj uniji, što je Kremlj poricao.

Stiješnjena između Ukrajine i Rumunije, Moldavija je često bila u centru borbe između Moskve i Zapada.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, u februaru 2022. godine, napetosti u Moldaviji su povremeno rasle, naročito zbog otcijepljene regije koju podržava Kremlj na njenoj istočnoj granici, na teritoriji na koju je Rusija stacionirala oko 1.500 vojnika.

Evo šta treba znati o novoj eskalaciji:

Zašto je moldavska predsjednica optužila Rusiju za planiranje državnog udara?

U ponedjeljak je predsjednica Sandu optužila Rusiju da planira nasilno svrgnuti proevropski vrh zemlje, uz pomoć sabotera prerušenih u antivladine demonstrante.

Pod krinkom “protesta takozvane opozicije”, saboteri bi imali za cilj “svrgnuti ustavni poredak i zamijeniti legitimnu vlast Moldavije nelegitimnom”, rekao je Sandu na konferenciji za novinare.

“Pokušaj Kremlja da donese nasilje u našu zemlju neće uspjeti”, dodala je.

Izjava je uslijedila nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošle sedmice, na samitu Evropske unije u Briselu, rekao da je Kijev “presreo plan ruske obavještajne službe za uništenje Moldavije”.

Moldavija, zemlja od 2,6 miliona ljudi, koja je susjed Rumuniji i Ukrajini, dobila je status kandidata za članstvo u EU u ljeto 2022. godine.

Rusija, koja ima trupe u otcijepljenoj moldavskoj regiji Pridnjestrovlje, gnjevna je zbog mogućnosti pridruživanja bivših sovjetskih republika EU.

Zašto je Moldavija zatvorila svoj zračni prostor?

Moldavija je u utorak privremeno zatvorila svoj zračni prostor, a Rumunija nakratko podigla borbene avione nakon što su vlasti obje zemlje izvijestile o misterioznim objektima nalik balonima koji lete njihovim nebom.

Incidenti su se dogodili oko podneva po lokalnom vremenu i nakratko su izazvali zabrinutost u dvije istočnoevropske zemlje, od kojih nijedna nije rekla odakle misle da su predmeti došli.

Događaji su uslijedili nakon niza sličnih incidenata ovog mjeseca u SAD-u, gdje su otkriveni objekti oboreni od američkih aviona.

Među njima je bio kineski balon koji je preletio američki zračni prostor.

Kina tvrdi da se radi o meteorološkom balonu, koji je slučajno skrenuo sa kursa.

Tokom prošle godine rat u Ukrajini izazivao je sigurnosne probleme, pošto su ostaci ruskih projektila padali na moldavsku teritoriju.

U posljednjem incidentu krstareće rakete letjele su iznad Moldavije i Rumunije, dok su u petak padale u Ukrajinu, rekao je ukrajinski komandant.

Šta Rusija kaže o tvrdnjama Moldavije?

Rusija je u utorak odbacila kao “potpuno neutemeljene” optužbe da je Moskva planirala nasilno svrgnuti proevropsko vodstvo zemlje uz pomoć sabotera.

“Takve tvrdnje potpuno su neutemeljene i nepotkrijepljene”, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, optužujući Ukrajinu da nastoji sukobiti Moldaviju s Rusijom i optužujući moldavske vlasti za rusofobiju.

“Za razliku od zapadnih zemalja i Ukrajine, mi se ne miješamo u unutrašnje stvari Moldavije i drugih zemalja svijeta”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi.

“Rusija ne predstavlja prijetnju sigurnosti Republike Moldavije”, dodaje se, uz konstataciju da bi “stabilni i prijateljski odnosi” s Rusijom mogli koristiti Moldaviji.

Godinama je Kremlj nastojao zadržati postsovjetske države poput Ukrajine i Moldavije u svojoj sferi utjecaja, ali obje su se zemlje okrenule prema Zapadu.

Šta je SAD rekao o tvrdnjama?

Odgovarajući na Sanduove optužbe, SAD je izrazio podršku moldavskom suverenitetu.

“Duboko smo zabrinuti zbog izvještaja o zavjeri Rusije da destabilizira demokratski izabranu vladu Moldavije”, kazao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

“Rusija ima dugu historiju malignog utjecaja – kako u Moldaviji, tako i u regiji. Zato smo blisko sarađivali s Moldavijom kako bismo izgradili njenu političku otpornost i suprotstavili se dugoročnim naporima Rusije da potkopa moldavske demokratske institucije”, rekao je on novinarima u Washingtonu.

Izvor: Al Jazeera i agencije