Rusija gomila avione i helikoptere blizu granice s Ukrajinom

Ruske kopnene snage su prilično iscrpljene, pa je to najbolji pokazatelj da će ovo pretvoriti u zračnu borbu, tvrde zvaničnici.

Obavještajni izvještaji NATO-a kažu da Rusija nagomilava avione i helikoptere blizu granice (EPA)

Rusija možda planira pokrenuti žestoke napade na Ukrajinu zračnim snagama kako bi prekinula zastoj na bojnom polju, pošto obavještajni podaci NATO-a pokazuju da Moskva skuplja borbene avione i helikoptere u blizini granice.

Gomilanje aviona znači da je od velike važnosti raspoređivanje sistema protuzračne odbrane u Ukrajinu što je brže moguće, jer je Rusija intenzivirala ofanzivu kako se bliži godišnjica početka invazije, rekli su dužnosnici NATO-a.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin, govoreći u sjedištu NATO-a u Briselu, gdje su se zvaničnici sastali, istakao je da ukrajinska protuzračna odbrana u ovom trenutku “nije dovoljna“.

“Znamo da Rusija ima značajnu količinu aviona… i mnogo sposobnosti”, rekao je Austin.

“Želimo biti sigurni da Ukrajina ima sposobnost zaštite u slučaju da Rusija odluči uvesti svoje zračne snage u borbu.”

Obavještajni izvještaji NATO-a kažu da Rusija “nagomilava letjelice s krilima, kao i one rotacijske u blizini granice s Ukrajinom”, citirao je Financial Times dvojicu vojnih zvaničnika.

Protuzračna odbrana i što više municije

“Ruske kopnene snage prilično su iscrpljene, pa je to najbolji pokazatelj da će ovo pretvoriti u zračnu borbu”, rekao je jedan zvaničnik za Times.

“Ako Ukrajinci žele preživjeti, trebaju imati što veće sposobnosti protuzračne odbrane i što više municije.”

Zapadni zvaničnici odbrane sastali su se kako bi razgovarali o novom naoružanju Kijevu i održavanju postojećih zaliha – uključujući artiljerijske granate, čija proizvodnja teško može držati korak s ratom.

Ukrajina je obnovila apel za borbenim avionima kako bi pomogla osujetiti invaziju Moskve, dok su visoki zvaničnici odbrane rekli da se borba protiv Rusije približava kritičnoj fazi.

Ministar odbrane Oleksii Reznikov, upitan kakvu vojnu pomoć sada traži njegova zemlja, pokazao je novinarima sliku borbenog aviona.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski žestoko se zalagao za borbene avione prošle sedmice, kada je posjetio London, Pariz i Brisel, na svom tek drugom putovanju u inostranstvo od kako je Rusija počela invaziju 24. februara 2022. godine.

Njegov zahtjev došao je nekoliko dana nakon što su zapadni saveznici obećali Kijevu osigurati tenkove.

Obuka pilota traje nekoliko mjeseci

SAD odbija mogućnost slanja aviona Ukrajini, Velika Britanija procjenjuje tu mogućnost, dok je u utorak nizozemska ministrica odbrane Kajsa Ollongren rekla da avioni “moraju biti dio razmatranja”.

Ollongren kaže da je Kijev od Nizozemske zatražio avione F-16 američke proizvodnje.

“O tome moramo raspravljati s našim partnerima, također i sa SAD-om, i moramo razmisliti o izvodivosti”, rekla je.

“To je nešto za šta će trebati vremena i najbolje je raditi iza zatvorenih vrata.”

Slovačka je saopćila da je voljna razgovarati o slanju aviona MiG-29 kako bi ukrajinskim zračnim snagama pomogla nadoknaditi gubitke.

No, njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao je da je nabavka municije i protuzračnih odbrambenih sistema “u ovom trenutku mnogo važnija od rasprave o borbenim avionima”.

Pistorius je novinarima kazao da “samo obuka pilota za upravljanje avionima traje nekoliko mjeseci”.

U međuvremenu, Kremlj je saopćio kako NATO nastavlja iskazivati neprijateljstvo prema Rusiji i da se sve više uključuje u rat u Ukrajini.

“NATO je organizacija koja je neprijateljski raspoložena prema nama i koja to neprijateljstvo dokazuje svaki dan”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

‘Ukrajina pokreće ofanzivu u nadolazećim mjesecima’

“Pokušava učiniti sve što je moguće kako bi što jasnije pokazala upletenost u sukob oko Ukrajine.”

Moskva je saopćila da isporuke oružja Ukrajini od zemalja NATO-a odugovlače sukob i povećavaju mogućnost daljnje eskalacije.

Na ratištu su borbe u utorak i dalje bjesnile.

Ruske snage vršile su pritisak na istok Ukrajine, dok su jačale svoje odbrambene linije na jugu.

Rat je uglavnom bio statičan tokom zimskih mjeseci, iako se očekuje da će obje strane pojačati napade kada se vremenske prilike poboljšaju.

Austin je rekao kako očekuje da će Ukrajina pokrenuti ofanzivu protiv Rusije u nadolazećim mjesecima.

“Ukrajina želi stvoriti zamah… Očekujemo da ćemo ih vidjeti kako provode ofanzivu negdje u proljeće”, kazao je on novinarima.

Rusija uvodi nove vojnike na ratište, ali mnogi su loše obučeni i opremljeni, dodao je Austin.

Izvor: Al Jazeera i agencije