Kina: Američki baloni letjeli iznad Xinjianga i Tibeta

Američki baloni su bez odobrenja kineskih vlasti ilegalno letjeli najmanje deset puta iznad našeg teritorijalnog zračnog prostora, tvrdi kineski zvaničnik.

Kina upozorava da će preduzeti mjere protiv američkih objekata kojima se podriva kineski suverenitet (Reuters)

Kina je u srijedu saopštila da su američki baloni na velikim visinama letjeli iznad njenih regiona Xinjiang i Tibet i da će preduzeti mjere protiv američkih objekata kojima se podriva kineski suverenitet.

Washington i Peking u sukobu su oko letećih objekata nakon što je američka vojska ovog mjeseca oborila, kako je navela, kineski špijunski balon iznad obale Južne Karoline, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Peking je naveo da je njen balon bio civilni istraživački, koji je greškom skrenuo s kursa i da je Washington pretjerano reagovao.

Bijela kuća osporava navode

Ove sedmice, Kina je rekla da su američki baloni letjeli iznad njenog zračnog prostora bez dozvole više od deset puta na letovima oko svijeta od maja 2022. godine.

“Bez odobrenja relevantnih kineskih vlasti, ilegalno su letjeli najmanje deset puta iznad kineskog teritorijalnog zračnog prostora, uključujući Xinjiang, Tibet i druge provincije”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Wenbin Wang na brifingu za novinare.

Bijela kuća je osporila navode Kine.

Izvor: Agencije