Nestašica hrane u Sjevernoj Koreji, vojsci manje obroka

Prehrambena kriza u izoliranoj zemlji je pogoršana, objavio je Seul; Južnokorejski list izvještava da je Sjeverna Koreja srezala obroke svojim vojnicima.

Izolirana zemlja pod strogim je međunarodnim sankcijama zbog nuklearnog oružja i balističkih projektila (EPA)

Prehrambena kriza u Sjevernoj Koreji izgleda da se pogoršala, objavila je Južna Koreja u srijedu.

Jedan južnokorejski list izvještava da je Sjeverna Koreja srezala obroke svojim vojnicima prvi put u više od dva desetljeća, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Sjeverna Koreja zapravo je priznala značajne nestašice hrane, saopćilo je južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje, pozivajući se na ovomjesečni izvještaj sjevernokorejskih državnih medija o planovima za “hitni” sastanak vladajuće stranke o poljoprivredi.

“Čini se da se njena situacija s hranom pogoršala”, navodi se u saopćenju Ministarstva za ujedinjenje u Seulu, koje se bavi odnosima sa Sjevernom Korejom.

Sjeverna Koreja je proteklih desetljeća patila od nestašice hrane, uključujući glad 1990-ih, često kao rezultat prirodnih katastrofa kao što su poplave, koje su naškodile žetvi.

Smanjeni dnevni obroci vojnicima

Izolirana zemlja pod strogim je međunarodnim sankcijama zbog svog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Zadnjih godina njena ograničena pogranična trgovina bila je gotovo ugušena samonametnutim restriktivnim mjerama radi sprečavanja COVID-19.

Južnokorejski list DongA Ilbo objavio je u srijedu da je Sjeverna Koreja smanjila dnevne obroke hrane svojim vojnicima prvi put od 2000. godine, pozivajući se na neidentificiranog višeg zvaničnika Južne Koreje.

Ministarstvo za ujedinjenje saopćilo je kako ne može potvrditi detalje medijskih izvještaja, ali ono i druge agencije prate situaciju.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA izvijestila je 6. februara da je Radnička stranka Koreje sazvala sastanak centralnog odbora za kraj februara, zbog “vrlo važnog i hitnog zadatka utvrđivanja ispravne strategije za razvoj poljoprivrede”.

Dostupnost hrane vjerovatno ispod minimuma

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje reklo je da je rijetkost da Sjeverna Koreja sazove takav poseban sastanak.

Prošlog mjeseca, američka promatračka grupa  38 North rekla je da je “dostupnost hrane u Sjevernoj Koreji vjerovatno pala ispod minimuma s obzirom na ljudske potrebe”, pri čemu je nesigurnost hrane najgora od gladi 1990-ih.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Kwon Young-se rekao je da bi nedavni sjevernokorejska medijska izvještaji o pojavljivanju kćeri vođe Kim Jong Una na državnim dužnostima mogla biti usmjerena na poticanje jedinstva i učvršćivanje lojalnosti vladajućoj porodici usred sve dubljih humanitarnih problema.

Izvor: Agencije